9 iunie 2012 - Ziua europeană împotriva ACTA

  • Posted on: 12 April 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.7

Pe 9 iunie, protestatarii europeni vor avea din nou oportunitatea de a-și manifesta opoziția față de Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA). Primele astfel de proteste au avut loc în Europa în februarie 2012, când societatea civilă și-a exprimat îngrijorările cu privire la impactul ACTA asupra drepturilor fundamentale și la încurajarea acțiunilor de supraveghere a Internetului. Aceste acțiuni s-a alăturat numeroaselor puncte de vedere critice exprimate în ziare, avize și studii de către mediului academic, politicieni și organizații internaționale precum OSCE, Autoritatea Europeană pentru protecția datelor, Amnesty International, Comitetul Economic și Social al UE.

Comisia Europeană a decis recent să sesizeze Curtea de Justiție a UE (CJUE) cu privire la ACTA, formulând, în acest sens, următoarea întrebare:  “Acordul comercial de combatere a contrafacerii este compatibil cu Tratatele  europene, în special Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene?” Într-o declarație de presă, Comisarul De Gucht le-a solicitat parlamentarilor europeni să amâne votul asupra ACTA.

Această sesizare nu va aduce însă răspunsuri la toate întrebările și îngrijorările referitoare la ACTA, întrucât Curtea poate să abordeze doar problema compatibilității cu Tratatele UE, nu și valoarea și înțelepciunea politicilor prevăzute în Acord sau compatibilitatea acestuia cu întreaga legislație a UE.

Mai mult, sesizarea Curții este folosită de către Comisia Europeană ca modalitate de a încerca să exercite presiuni asupra Parlamentului European pentru ca acesta să-și amâne votul asupra Acordului, abordarea aceasta fiind facilitată și de către o grupare pro-ACTA din interiorul Parlamentului.

În acest context, este esențial ca Parlamentul să-și arate curajul și să susțină rolul democratic ce îi revine în cadrul procesului decizional, fără să cedeze în fața încercărilor Comisiei de a împiedica un vot de respingere a Acordului. Este important nu doar în cazul ACTA, dar și cu privire la alte acte legislative cu impact asupra democrației și drepturilor fundamentale, ca cetățenii europeni să susțină Parlamentul în efortul său de a proteja atât drepturile cetățenilor, cât și rolul instituțional pe care îl are în cadrul UE.

Informații suplimentare:

(Articol de Kirsten Fiedler - EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.