ACTA – nu am câștigat încă

  • Posted on: 26 April 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.8

După ce David Martin, desemnat ca raportor pentru ACTA în Parlamentul European, a anunțat că le va recomanda colegilor săi să voteze împotriva ACTA, s-a răspândit presupunerea că acesta ar fi sfârșitul ACTA. Dar această presupunere este greșită și periculoasă.

Lucrurile în Parlamentul European arată în felul următor. Dosarul ACTA a fost repartizat la cinci comisii parlamentare – patru dintre ele vor întocmi avize, în timp ce responsabilitatea pentru raportul final aparține Comisiei pentru comerț internațional (INTA). Dintre cei patru parlamentari responsabili pentru avize, doi sunt încă în favoarea ACTA – Marielle Gallo (EPP, Franța) și Jan Zahradil (ECR, Cehia), iar doi se opun – Amelia Andersdotter (Verzi/EFA, Suedia) și Dimitrios Droutsas (S&D, Grecia). Pe lângă faptul că susține ACTA, Jan Zahradil este cunoscut și pentru că a fost unui dintre cei 28 de parlamentari care au votat, săptămâna trecută, împotriva unei rezoluții a Parlamentului European care să limiteze exportarea instrumentelor de cenzură către regimuri autocratice.

Mai mult, dacă extrapolăm numărul parlamentarilor aparținând grupurilor politice ale raportorilor pro-ACTA, totalul este de 42%, față de 33% în cazul celor împotriva ACTA. Din fericire, datorită cetățenilor europeni care au protestat în întreaga Europă, situația nu mai este atât de gravă.

Situația actuală arată că aproximativ 52,5% dintre parlamentari se opun ACTA, în timp ce 47,5% sunt în favoarea acordului. Altfel spus, dacă 20 de membri ai PE se răzgândesc ca urmare a uneia dintre masivele campanii de lobby derulate în momentul de față și organizate de către Comisia Europeană și de către mari grupuri de interese din sectorul privat, atunci ACTA va fi adoptată. Situația devine și mai îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că se întâmplă des ca mai mult de 5% dintre parlamentari să nu voteze (fie pentru că sunt absenți, fie pentru că se abțin), iar acest lucru înseamnă că șansele ca actuala majoritate să fie suficientă reprezintă mai mult o chestiune de noroc.

În situația de față, fiecare vot din Parlamentul European este prețios. Dacă vor predomina mesajele pro-ACTA ale parlamentarilor responsabili pentru avizele din Comisia juridică și Comisia pentru dezvoltare, se va genera un nou impuls care va fi folosit pentru a se “demonstra” faptul că ACTA este o propunere legitimă.

În același timp, există parlamentari și oficiali în Parlamentul European a căror dependență de ACTA este mai importantă decât loialitatea lor față de Parlament și față de democrația europeană. Circulă tot mai multe zvonuri referitoare la oficiali “apolitici” din anumite comisii parlamentare care depun eforturi pentru a împiedica orice progress, precum și la parlamentari care încă încearcă să submineze prerogativele democratice ale Parlamentului, solicitând o amânare a votului până la pronunțarea deciziei Curții de Justiție a UE.

Presupunând că nu li se va permite elementelor anti-democratice din Parlamentul European să-și atingă obiectivele, exită două scenarii posibile. În primul scenariu, campania anti-ACTA se va dilua – presupunând că au obținut sau că vor obține victoria, cetățenii europeni nu îi vor mai contacta pe parlamentari, nu vor mai participa la manifestații și le vor demonstra parlamentarilor că atenția noastră este atât de limitată încât putem fi ignorați cu privire la ACTA, cu privire la Directiva privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectială și cu privire la Directiva privind reținerea datelor. În acest caz, le garantăm oponenților noștri că nicio viitoare mișcare democratică nu va fi capabilă să susțină o campanie atât timp cât este necesar. Și pierdem. Întreaga Europă pierde. 

Sau ne facem datoria față de democrația europeană și ne continuăm efoturile până în momentul votului. În acest fel câștigăm. Întreaga Europă câștigă.

Informații suplimentare:

Articol de Joe McNamee - EDRi

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.