Guvernul Marii Britanii vrea ca motoarele de căutare să lupte împotriva încălcării drepturilor de autor

  • Posted on: 22 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.18

În timpul unui discurs ţinut în cadrul Royal Television Society’s Cambridge Convention din 14 septembrie, ministrul culturii din Marea Britanie, Jeremy Hunt, le-a cerut motoarelor de căutare şi furnizorilor de servicii de Internet să blocheze linkuri  către site-uri web  despre care se presupune că distribuie materiale ilegal, companiilor să nu îşi mai promoveze reclamele pe site-urile respective şi instituţiilor financiare să blocheze tranzacţiile referitoare la aceste site-uri.

După ce la începutul anului 2011, Hunt a anunţat că guvernul va face o evaluare a legislaţiei din domeniul comunicaţiilor electronice, o consultare publică asupra unui nou cadru legislativ a fost lansată în mai, pentru a se afla punctul de vedere al mass-mediei, furnizorilor de servicii de telefonie, furnizorilor TV şi radio şi editorilor online. Propunerile pentru un Cod al comunicaţiilor urmează să fie dezbăute, astfel încât noile reglementări să intre în vigoare în 2015.

Hunt a menţionat că actuala  lege a comunicaţiilor trebuie să fie amendată pentru a putea aborda, printre altele, aspecte legate de “protecţia consumatorilor şi companiilor faţă de conţinutul ofensiv şi faţă de prejudiciile cauzate de conţinutul ilegal sau de conţinutul distribuit ilegal.”

În ceea ce priveşte “conţinutul ofensiv”, ministrul şi-a exprimat opinia că legea ar trebui să-i oblige pe ISP-işti să se asigure că clienţii lor “fac alegeri active cu privire la tehnologiile de control parental, fie în momentul cumpărării produselor, fie în momentul activării contului”.

Oficialul britanic a respins ideea libertăţii de exprimare ca şi contraargument împotriva introducerii obligaţiei de blocare a site-urilor web de către ISP-işti, considerând că distribuirea ilegală a materialelor protejate de drepturi de autor reprezintă un act de furt şi “un atac direct la adresa drepturilor şi libertăţilor creatorilor de conţinut de a fi răsplătiţi într-o manieră justă pentru eforturile depuse.”

Ministrul a solicitat motoarelor de căutare şi ISP-iştilor să colaboreze în această privinţă şi a sugerat o serie de acţiuni care să fie incluse în noua lege a comunicaţiilor, printre care: crearea unui organism privat multi-sectorial care să aibă sarcina de a identifica site-urile web care încalcă drepturile de autor, introducerea responsabilitătii motoarelor de căutare şi ISP-iştilor de a îngreuna accesul la astfel de site-uri (în urma unei decizii judecătoreşti prin care să se stabilească faptul că respectivele site-uri web au conţinut ilegal sau distribuie conţinut ilegal), responsabilitatea industriei de publicitate de a îndepărta reclamele de pe astfel de site-uri şi responsabilitatea entităţilor financiare de a-şi retrage serviciile de pe respectivele site-uri.

Dl Hunt a propus şi introducerea unei “proceduri legale simplificate”, care să accelereze acţiunile de aducere în faţa instanţei a celor acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor.

Susţinătorii libertăţii de exprimare consideră că aceste planuri sunt periculoase, întrucât forţează sectorul privat să ia decizii referitoare la cei care încalcă legea. “Acest lucru este echivalent cu privatizarea justiţiei, ceea ce este foarte periculos”, a declarat Jim Killock, director executive al Open Rights Group (ORG). ORG a transmis o petiţie solicitând acces la informaţii privind dovezile şi argumentele colectate de către ministrul culturii. “…putem paria că nu a întreprins nimic, şi, totuşi, acestea sunt propuneri nebalansate, venite din partea industriei de lobby”, a declarat acesta.

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0   

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.