Datele oficiale ale parlamentarilor si cum pot fi (re)folosite

  • Posted on: 23 March 2012
  • By: Bogdan Manolea

Ieri seara ne-am adunat la o mică șușă autohtonă despre democrație electronică, date publice ale parlamentarilor și alte subiecte conexe.

Vivi a spart gheața de peste ocean printr-o prezentare a Hartiipolitice, a scopului ei cu trimiteri la democratia americana si idei de agregare a datelor publice despre ceea ce fac parlamentarii, pentru a avea sansa la viitoarele alegeri sa votezi cu capul, nu cu ...

Am vorbit despre diverse aplicații pe listă, in special clasamentul parlamentarilor in functie de voturile pentru drepturi civile digitale (facut de ApTI acum aproape 1 luna), noul feature prin care poti marca anumite parti ale declarațiilor parlamentarilor sau se le citești pe cele existente și ne-am distrat (cu un suris amar) când am văzut ce a declarat în urmă cu vreo 2 ani în Parlament recent-urmaritul Boldea despre plecarea din țară :

Nu cred vreunul dintre noi doreşte fie privit aprioric ca un infractor, odată ce a depăşit graniţele României.

De la HartaPoliticii.ro am sarit la un proiect conex (adică izvorât de acolo și care se va întoarce acolo) prin care ApTI și-a propus să ofere o baza de date cu datele de contact ale parlamentarilor români. Pornind de la datele oficiale de la site-ul Parlamentului României, am adăugat (manual) alte informatii legate de contactul unui parlamentar roman in era web 2.0- adica: site/blog, twitter sau facebook.

Dupa care, in pasul 2, pentru a si verifica datele respective. Ca sa avem un reper ne-am uitat la o campanie similara din 2004 facuta de cei de la edemocratie. Rata de raspuns la emailuri - undeva intre 8 si 9%.

Am facut 2 campanii: una de emailing pentru toate adresele publice ale parlamentarilor (in total 663) și una de scrisori clasice (doar catre deputati. adica 332). Pentru a nu le scrie in van, le-am trimis poziția a 8 asociații cu privire la un proiect de lege pe masa Camerei Deputatilor (este vorba de propunerea de lege pentru pastrarea datelor de trafic, care acum approx. 2 ani a suscitat un interes deosebit in presa si care a fost declarata neconstitutionala).

Rezultatele au fost dezamagitoare. La email nu ne-a raspuns nimeni (iar 61 de adrese au dat erori), iar la scrisori ni s-au intors 21 inapoi. (vezi foto) Deci datele cabinetelor parlamentare de pe site-urile oficiale ale Parlamentului nu sunt chiar corecte. La scrisori am primit 3 raspunsuri dintre care unul telefonic (suparat ca de ce nu are numar de iesire si de ce nu are semnatura documentul trimis) si 2 prin alte scrisori.

Referitor la utilizarea de catre Parlamentari a Blogului, Twitter sau Facebook, avem un infografic facut cu cei de la Standout/Facebrands care zice mai mult decit putem zice noi.  Toate datele de care v-am vorbit sunt disponibile public, pe agenda.grep.ro intr-un format tip open data si disponibile pt. reutilizare. (sub o licenta deschisa, evident)

La final am sarit la o discutie libera din link in link, de la felul cum unii politicieni folosesc LinkedIn, la cum poti urmari parcursul unui proiect in Parlament pe AlesiiVoteaza , la cum jurnalisti romani folosesc datele publice pentru niste statistici interesante, la noul lansatul proiect Cineceapromis.ro si alte proiecte similare referitoare la activitatea din Parlamentul European (votewatch, Political Memory).

La sfarsitul articolului gasiti si datele complete referitoare la web 2.0 (PDF, atasat) ca si prezentarea integrala de ieri:

 

 


Inforgrafic Parlamentari

Comments

Intr-o problema sociala, am adresat mii de email-uri parlamentarilor. nu numai ca nu am primit raspuns, dar au votat chiar impotriva noastra a peste 70% romani care cereau acelasi lucru ca si noi (in urma unui sondaj realizat de o firma renumita, sondaj comandat chiar de catre cei aflati la putere). La intalnirile face tot face unii au stabilit intalniri si au delegat pe ultima suta de metri consilieri care se vedeau ca sunt pile pt ca erau prosti facuti gramada. Dar asta numai din partea PDL. Nu erau in campanie electorala, asa incat nu aveau interesul sa ne primeasca. Iar cand cativa colegi au intrat la PDL-isti li s-au spus mari minciuni in fata, la vot alegand sa voteze impotriva oamenilor. Asta pentru a va face idee cum se desfasoara intalnirile face to face cel putin cu PDL care invoca dialogul de fiecare data cand oameni satui pana acum de usi trantite in nas de le-a dat sangele, stiu ca dialogul cu persoane surde nu duc nicaieri.

Din pacate nu se intelege mare lucru din infografic, nu prea este muncit. Are culori placute insa nu are un punct de focus si nu ma face sa investighez mai mult.
Umila mea parere.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.