Olanda

Propunere olandeză privind accesarea și distrugerea calculatoarelor localizate în alte țări

  • Posted on: 25 October 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.20

În data de 15 octombrie 2012, Ministerul olandez pentru justiție și securitate a propus acordarea unor noi puteri poliției olandeze, care să îi permită să acceseze calculatoare,  să instaleze spyware, să caute și să distrugă date. Aceste puteri s-ar extinde și asupra calculatoarelor localizate în afara Olandei. Bits Of Freedom, o organizație neguvernamentală olandeză, atrage atenția asupra riscurilor inacceptabile la adresa securității informatice și solicită altor state să se opună propunerii olandeze.

Propunerea ar urma să acorde poliției olandeze puterea de a accesa calculatoare și telefoane mobile, prin intermediul Internetului, pentru:

  • a instala spyware, permițând astfel poliției să preia controlul asupra calculatoarelor;
  • a căuta date în calculatoare, inclusiv în calculatoare localizate în alte țări;
  • a distruge date stocate în calculatoare, inclusiv în calculatoare localizate în alte țări.

Dacă locația calculatoarelor nu poate fi stabilită (de exemplu, în cazul serviciilor Tor), poliția nu trebuie să înainteze o solicitare pentru asistență juridică unui alt stat, înainte de accesarea respectivelor calculatoare. Dacă locația calculatoarelor este cunoscută, nu este clar dacă asistența juridică ar urma să fie impusă, sau doar preferată. Exercitarea acestor puteri necesită un mandat din partea unei instanțe olandeze.

Paşapoartele biometrice în atenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

  • Posted on: 11 October 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.19

Tribunalul Administrativ din Olanda s-a adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), întrebând dacă Regulamentul UE prin care statele membre sunt obligate să stocheze amprente digitale în paşapoarte şi documente de călătorie încalcă dreptul la viaţă privată.

Decizia sesizării CJUE a venit în urma înregistrării a patru cazuri în care cetăţenilor olandezi li s-a refuzat emiterea de paşapoarte din cauza faptului că nu au fost de acord să li de preia amprente. Olanda a introdus încă din anul 2009 obligaţia stocării de amprente digitale în paşapoarte şi cărti de identitate. Amprentele erau iniţial stocate şi într-o bază de date, pentru a putea fi utilizate în acţiuni de investigare, însă această practică a fost recentă suspendată. Curtea olandeză a sesizat CJUE cu privire la aceste cazuri, întrebând, printre altele, dacă ar trebui să se garanteze faptul că amprentele nu sunt folosite pentru altele scopuri decât cele legate de emiterea unui paşaport sau act de identitate.

Respectivele cazuri sunt în momentul de faţă suspendate, în aşteptarea deciziei CJUE. Curtea olandeză a ridicat, de asemenea, întrebări referitoare la cardurile de identitate biometrice şi extinderea funcţionalităţilor acestora.

Olanda – prima țară europeană care legiferează neutralitatea Internetului

  • Posted on: 12 May 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.9

În 8 mai 2012, Olanda a adoptat o lege esențială pentru menținerea caracterului deschis al Internetului, fiind, astfel, prima țară europeană care a implementat neutralitatea Internetului în legislația națională. În plus, au fost adoptate prevederi legislative care protejează utilizatorii față de acțiuni de deconectare și interceptare întreprinse de către furnizori.

Legea privind neutralitatea Internetului le interzice furnizorilor de Internet să intrevină în traficul utilizatorilor. Sunt premise măsuri de gestionare a traficului în cazuri de congestionare și pentru securitatea rețelei, atât timp cât aceste măsuri sunt în interesul utilizatorilor de Internet.

Legea conține și o prevedere împotriva măsurilor de interceptare a comunicațiilor, restricționând utilizarea de către ISP-iști a tehnologiilor invazive de tipul deep packet inspection (DPI). Acestea ar putea fi folosite doar în anumite circumstanțe sau cu acordul explicit al utilizatorului, care poate fi retras ulterior în orice moment. Utilizarea DPI a atras multă atenție atunci când furnizorul KPN a recunoscut că a analizat traficul utilizatorilor săi pentru a colecta informații privind utilizarea anumitor aplicații. Legea permite interceptarea comunicațiilor în baza unui mandat.

Olanda: propunere legislativă privind neutralitatea Internetului

  • Posted on: 30 June 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.13

O vastă majoritate în Camera Reprezentanţilor din Parlamentul olandez a votat, în 22 iunie, în favoarea unei propuneri legislative menite să asigure păstrarea unui Internet deschis în Olanda. Conform acestei propuneri, furnizorilor de acces la Internet li se interzice să restricţioneze accesul utilizatorilor la anumite servicii sau să îi taxeze pentru un astfel de acces. În plus, o serie de alte prevederi au fost incluse pentru a îi proteja pe utilizatori faţă de posibilele acţiuni de deconectare sau de interceptare a comunicaţiilor care ar putea fi întreprinse de către furnizori. Olanda este prima ţară din Europa care discută, la nivelul Parlamentului, despre introducerea unor prevederi legale referitoare la neutralitatea Internetului. 

Neutralitatea Internetului înseamnă că furnizorii de servicii de Internet nu pot împiedica sau bloca diferite tipuri de aplicaţii sau conţinut online în reţelele lor. Recent, operatorul olandez KPN (fost monopolist pe piaţa telecom) a anunţat că intenţionează să taxeze utilizatorii de Internet pentru utilizarea de servicii inovatoare şi competitive de tipul telefoniei prin Internet (IPTV). Propunerea legislativă are ca scop tocmai împiedicarea unor astfel de practici,  însă permite furnizorilor să ia anumite măsuri în cazuri de congestionare a traficului sau în scopul asigurării securităţii reţelei, atât timp cât astfel de măsuri răspund intereselor utlizatorilor finali.