dezbatere publica

Comentarii la proiectul de lege privind implementarea Directivei NIS

  • Posted on: 28 April 2018
  • By: Redacția ApTI
În 4 aprilie 2018, a fost pe agenda ședinței de guvern proiectul de lege privind implementarea Directivei NIS care se adresează, în primul rând, operatorilor de servicii esențiale - persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, de tipul celor menționate în anexa legii și care furnizează un serviciu care îndeplinește condițiile prevăzute în lege. 
 
Proiectul de lege pentru implementarea directivei urmează, în marea sa majoritate, directiva. Și directiva nu ridică probleme în legătură cu drepturile digitale, nu în ultimul rând pentru că se adresează unor categorii bine definite și relativ restrânse de operatori. Totuși, desi unele din comentarii noastre din dezbaterea publică au fost acceptate, în proiectul de lege au ramas câteva detalii de implementare care pot duce la probleme, mai devreme sau mai târziu, din care două sunt mai serioase.

Aplicarea GDPR in Romania - posibilitate de dezbatere la Camera Deputatilor

  • Posted on: 17 April 2018
  • By: Bogdan Manolea

Proiectul de implementare a GDPR a fost trimis la Comisia de IT&C care impreuna cu Comisia Juridica au o sedinta comuna saptamina viitoare (pe 24 apilie se pare), care va discuta acest proiect (PL-x nr. 167/2018), deci daca va intereseaza o discutie aplicata pe text, aceasta pare a fi singura oportunitate de la Camera Deputatilor (oricum Senatul este camera decizionala).

România își definitivează poziția oficială de negociere pentru reforma copyright (rezumatul dezbaterii de la Ministerul Culturii)

  • Posted on: 21 January 2018
  • By: Cezara Panait
În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor în UE. Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale, în funcție de care se va lua decizia finală. De asemenea, votul comisiei JURI, responsabilă de această propunere, va avea loc în 24 aprilie 2018, deci va fi influențat și de opiniile statelor membre. Reunirea reprezentanților naționali ai statelor membre se va întâmpla pe 23 ianuarie, așa că dezbaterea din 17 ianuarie de la Ministerul Culturii a fost ultima de dinaintea prezentării poziției naționale. La baza negocierilor stă propunerea de compromis a Președinției Estoniene, care datează din 13 decembrie 2017. Există mai multe articole care merită atenție din partea factorilor de decizie, întrucât pot prezenta anumite probleme.
 
Va alege România să susțină impunerea taxei pe link și a sistemelor automate de filtrare a conținutului sau le va respinge? 
 
Iată principalele argumente invocate pentru cele două propuneri menționate vs. argumente clare despre de ce nu funcționează.

Dezbatere publică la Ministerul Culturii și încă două luni până la votul JURI! Oprește taxa pe link și “mașina de cenzură” a Internetului!

  • Posted on: 8 January 2018
  • By: Valentina Pavel

În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o controversată propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor. Acum Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale. Este timpul să le transmitem atât europarlamentarilor, cât și reprezentanților naționali un mesaj clar împotriva mașinii de cenzură a Internetului și împotriva taxei pe link!

Punct de vedere preliminar asupra reformei europene a dreptului de autor - dezbatere Ministerul Culturii

  • Posted on: 17 October 2016
  • By: Valentina Pavel

În data de 14 octombrie 2016, ApTI a trimis Ministerului Culturii un punct de vedere preliminar privind reforma legislației europene a dreptului de autor. Documentul completează comentariile ridicate verbal în cadrul dezbaterii publice organizate de minister în data de 11 octombrie, susținând opiniile asociațiilor EDRi (European Digital Rights) și Creative Commons.

Cerem dezbatere publică privind proiectul de lege de înregistrare a cartelelor pre-pay

  • Posted on: 16 September 2016
  • By: Valentina Pavel

În data de 6 septembrie, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a publicat o nouă propunere de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay. Acesta este al cincilea proiect în ultimii 5 ani de zile care dorește ca toți cetățenii români care cumpără cartele pre-pay să își dea datele de identificare.

Pages