drepturi civile digitale

[Newsletter #4]: Drepturi digitale: Viziunea Comisiei Europene pentru copyright va schimba Internetul. În rău. Mult mai rău.

  • Posted on: 10 October 2016
  • By: Alinax
Acesta este newsletter lunar al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), în care ne propunem să te ținem la curent cu ce e nou pe frontul drepturilor digitale. Primești noutăți despre libertatea Internetului și despre drepturile digitale pentru că te-ai abonat sau ești în contact cu noi.
 
Avem astăzi pentru tine:
  1. Răspunsul ApTI la adresa ORDA privind propunerea CE de revizuire a legislației drepturilor de autor
  2. Follow-up la consultarea europeană privind neutralitatea Internetului
  3. Ziua dreptului de a ști, ediția SII Analytics
  4. S-a relansat nuvasuparati.info, un portal pentru acces la informații publice

Comunicat de presă: cum votează parlamentarii cu privire la drepturile civile digitale

  • Posted on: 21 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) a lansat o inițiativă menită să evidenţieze modul în care parlamentarii români îşi exprimă votul cu privire la iniţiativele legislative cu efect asupra drepturilor civile digitale (libertate de exprimare, dreptul la viaţă privată în era digitală, open copyright).

Inițiativa se bazează pe o colaborare cu site-ul www.hartapoliticii.ro, care deja colectează de patru ani date despre politicienii români. Harta Politicii este o platformă open source, fondată de Octavian Costache, care îşi propune să creeze o colecţie unitară şi centralizată de date despre activitatea parlamentarilor români din prezent şi trecut, inclusiv voturile exprimate de către aceştia în Parlament. Folosind aceste date în cadrul site-ului este posibilă marcarea (tagging) voturilor asupra proiectelor de lege şi propunerilor legislative ca fiind pentru sau contra unei anumite poziţii (sau orientări).
 
ApTi a identificat pe Harta Politicii proiectele de lege şi propunerile legislative care au efect asupra drepturilor civile digitale şi a marcat fiecare vot ca fiind pro sau contra acestor drepturi.  Ca urmare a marcării voturilor se realizează automat un clasament al parlamentarilor în funcţie de modul în care aceştia şi-au exprimat votul cu privire la drepturile civile digitale.