Cum ne luăm Internetul înapoi? - galerie de imagini

  • Posted on: 10 May 2024
  • By: Redacția ApTI

Cum putem împiedica Internetul să devină un cumul de grădini cu garduri înalte, controlate de o mână de companii? Cum ar arăta un Internet care permite utilizatorilor să aibă autonomie totală asupra conținutului pe care îl creează? Am scris un articol despre rețelele descentralizate, ca soluție la problemele care macină Internetul în momentul de față.

Pe pagina de Wikipedia care explică conceptul de descentralizare apare un motto foarte bun: “Nimeni nu se află la conducerea internetului dar, de fapt, toată lumea se află la conducerea internetului”.

Această resursă educațională deschisă este dedicată alternativei pe care o avem la dispoziție pentru a construi un Internet așa cum ni-l dorim. Pentru că, așa cum explică Tim Berners Lee, inventatorul WWW,  în scrisoarea publică care sărbatorește 35 de ani de la nașterea web-ului: “La baza întregii infrastructuri este intenția de a permite colaborare, de a încuraja compasiunea și de a genera creativitate - cea ce eu numesc cele trei C-uri. Trebuia să fie o unealtă care să împuternicească umanitatea”.

Atașăm acestui articol o serie de slide-uri care rezumă articolul nostru despre Fediverse și alte platforme alternative, construite pe principiul unui Internet liber. Slide-urile sunt licențiate liber (CC BY). Ele pot fi preluate, modificate sau reutilizate fără acordul nostru, ci doar cu menționarea corectă și legală a sursei.

Atasamente: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.