Deepfake vs. Drepturi digitale - video

  • Posted on: 1 October 2023
  • By: Redacția ApTI

Ca să nu poată nimeni să ne acuze că tot ce facem este să strigăm 'lupul, lupul!" pe subiectul deepfake, atașsăm acestei postări un video fictiv făcut de noi. Personajele din acest video sunt lesne de recunoscut și este ușor de dedus că nu ar face și nu ar spune lucrurile pe care le vedem în video.

Dar dacă ne-am imagina că personajele ar fi altele, calitatea video-ului ar fi mult mai bună și că nu ar fi distribuit pe o pagină de resurse educaționale, ci pe un site de știri? Am râde sau am fi, la rândul nostru, speriați de lup?

Lui Eliot Higgins, de la publicația de investigație Bellingcat, i-a fost interzis să mai folosească software-ul de generat imagini deepfake de pe platforma Midjourney după ce imagini create de el au devenit virale. Setul de imagini îl ilustra pe Trump în timpul unui arest (fictiv, la vremea aceea) și în viața sa din închisoare. Higgins a prezentat întotdeauna imaginile ca fiind pur fictive, dar această informație se poate pierde în ciclul de share-uri din social media.

Video-ul creat de noi este o resursă educațională liberă și deschiză, licențiată CC-BY, deci poate fi preluată, modificată sau reutilizată fără acordul nostru, ci doar cu menționarea corectă și legală a sursei.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.