ApTI și Privacy International, îngrijorate de lipsa de transparență a înțelegerilor privind schimbul de informații dintre România și alte state

  • Posted on: 13 September 2017
  • By: Redacția ApTI

ApTI se alătură demersului organizației Privacy International și se declară îngrijorată în legătură cu lipsa de transparență a înțelegerilor privind schimbul de informații dintre România și alte state. În acest sens, publicăm un briefing (fișier PDF) și vom trimite o scrisoare oficială (fișier PDF) persoanelor responsabile.

Controlul efectiv al schimbului de informații este una dintre garanțiile fundamentale împotriva interferenței statului în dreptul la viața privată. Dar în multe țări din lume există o lipsă alarmantă de control efectiv asupra înțelegerilor privind schimburile de informații cu alte țări. Cu toate acestea, intruziunea în viața privată este aceeași, chiar dacă statul supraveghează în mod direct populația sau dacă obține informațiile de la un alt stat. Așa cum supravegherea desfășurată de stat trebuie să fie transparentă și să fie supusă unor cerințe de protecție și control, așa trebuie să fie și înțelegerile privind schimburile de informații.

În informarea de mai sus, Privacy International detaliază implicațiile schimburilor de informații între state și oferă recomandări organismelor naționale de control al serviciilor de informații. Privacy International transmite această informare în mai mult de 40 de țări, ca parte a unui proiect menit să mărească transparența privind schimburile de informații și pentru a încuraja organismele de control să investigheze legislația și practicile schimburilor de informații din țările lor respective.

Foto: "Laptop, book and mobile phone in chain" is licensed under CC0 1.0 - Public Domain Dedication


 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.