Punct de vedere preliminar asupra reformei europene a dreptului de autor - dezbatere Ministerul Culturii

  • Posted on: 17 October 2016
  • By: Valentina Pavel

În data de 14 octombrie 2016, ApTI a trimis Ministerului Culturii un punct de vedere preliminar privind reforma legislației europene a dreptului de autor. Documentul completează comentariile ridicate verbal în cadrul dezbaterii publice organizate de minister în data de 11 octombrie, susținând opiniile asociațiilor EDRi (European Digital Rights) și Creative Commons.

În atașament găsiți textul integral al poziției trimise. Întâlnirea de săptămâna trecută a fost doar prima din seria de dezbateri publice, iar adresa unde puteți trimite în continuare opinii pe marginea pachetului legislativ este afaceri.europene@cultura.ro

ApTI s-a alăturat listei de semnatari ai scrisorii deschise Creative Commons întrucât considerăm că este nevoie de o schimbare majoră de politică în ceea ce privește legislația dreptului de autor, în direcția în care creatorii, utilizatorii, profesorii și antreprenorii pot beneficia la potențial maxim de oportunitățile aduse de mediul digital.

Din păcate, propunerea Comisiei Europene, deși a promis un cadru legal modern în ceea ce privește dreptul de autor, aceasta nu servește scopului final, al unei piețe digitale unice caracterizată prin accesul la informație, protecția utilizatorilor, încurajarea serviciilor și tehnologiilor digitale inovative și susținerea activităților economice. Din contră, în loc să mărească oportunitățile pentru profesori, cercetători, instituții de protejare a patrimoniului și mediul de afaceri, propunerea de directivă este nu numai complet inadaptată mediului digital, dar nici nu răspunde cerințelor actuale ale cetățenilor, favorizând exclusiv marile industrii și corporații.


 

Screwdriver And Wrench by To Uyen, CC BY 3.0 US
Copyright by Marek Polakovic, CC BY 3.0 US

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.