Petiție contra unui OUG pentru înregistrarea obligatorie a datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay

  • Posted on: 12 August 2019
  • By: Redacția ApTI
Înaintăm Avocatului Poporului o petiție prin care cerem intervenția acestei instituții în propunerea legislativă de a se înregistra obligatoriu datele personale ale utilizatorilor de cartele de telefonie prepay și a nu permita adoptarea de OUG care limiteaza drepturile și libertățile, conform Constitutiei. Iată textul petiției:
 
 
Update 13.08.2019, ora 10 30. Am primit un raspuns prompt de la Avocatul Poporului care ne-a informat că a retinut problema ridicată și că "daca va fi organizata o dezbatere publica institutia noastra va participa, pentru ca ne intereseaza foarte mult sa auzim punctele de vedere exprimate."

Text original:

Către:
Avocatul Poporului,
Doamna Renate Weber,

Având în vedere următoarele aspecte:

- Pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a apărut un proiect de Ordonanță de Urgență (nota 1) care își propune - printre altele - înregistrarea obligatorie a tuturor persoanelor care cumpără o cartelă de comunicații mobile pre-plătită (Art. II din proiect);

- Conform ultimelor date statistice ale ANCOM (din 2018), există 13,6 milioane de cartele pre-plătite valabile în România, din care 9,9 milioane de cartele pre-plătite sunt active (nota 2).

- O măsură similară a fost propusă deja de peste 5 ori în diverse formule, de către diverse instituții publice sau parlamentari din România (nota 3).

- Una dintre încercări a fost adoptată ca proiect de lege de către Parlament (nota 4). Avocatul Poporului a sesizat pe de data de 9 iulie 2014 Curtea Constituțională, considerând că proiectul “aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.“

- Curtea Constituțională a confirmat opinia Avocatului Poporului prin decizia 461/2014 (nota 5) și a constatat neconstituționalitatea actului normativ în ansamblul său, considerând, inter alia, că “reținerea și păstrarea datelor constituie în mod evident o limitare a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, respectiv a drepturilor fundamentale protejate constituțional referitoare la viață intimă, familială și privată, la secretul corespondenței, precum și libertatea de exprimare.“

- Conform art. 115 (6) din Constituție, “ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.” 

1. Vă rugăm să solicitați MCSI și Guvernului României să nu adopte o ordonanță de urgență care poate afecta drepturile și libertățile cetățenești, într-un subiect unde, în mod evident, Curtea Constituțională a decis că poate fi o încălcare a dreptului la viață privată și a libertății de exprimare.

2. Vă rugăm să participați la dezbaterea publică organizată de către MCSI (dată încă necomunicată), cerută pe data de 9 august 2019 de către APADOR CH și ApTI, conform legii 52/2003 art. 6 par. (7).

3. Vă solicităm ca, în cazul în care Guvernul adoptă un OUG cuprinzând astfel de dispoziții, să sesizați Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a actului normativ, în conformitate cu art. 115 (6) din Constituția României și art. 15 alin. i) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

Semnatari:
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR - CH)
Centrul pentru Inovare Publică


1. Este vorba de proiectul “Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice” publicat în 08.08.2019, cu termen de consultare publică de 10 zile, disponibil la adresa https://www.comunicatii.gov.ro/proiecte-acte-normative/.

2. Sursa: Statistici ANCOM 2018 – pag. 33.

3. Lista încercărilor de până acum.

4. Plx nr. 277/2014.

5. Decizia CCR poate fi citită integral la https://privacy.apti.ro/decizie-curtea-constitutionala-prepay-461- 2014/


Photo by Brett Jordan on Unsplash

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.