Comisia Europeană non-răspunde la sesizarea privind SII Analytics

  • Posted on: 20 December 2016
  • By: Redacția ApTI

Acum 4 luni, în august, ApTI împreună cu ActiveWatch, APADOR-CH și Centrul de Resurse Juridice trimitea o scrisoare publică reprezentanților naționali și europeni pentru a semnala încălcări grave ale Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Proiectul SII Analytics a obținut finanțare europeană în valoare de peste 25 de milioane de euro sub pretextul implementării unui sistem de eGuvernare dar caietul său de sarcini descrie, în realitate, un sistem de supraveghere generalizată.

După 4 luni, reprezentanța în Romnânia a Comisiei Europene a dat un non-răspuns la sesizarea noastră, pe care îl vom reproduce aici integral, pentru că este chiar scurt:

În primul rând, dorim să ne cerem scuze pentru întârzierea acestui răspuns la solicitarea dumneavoastră referitoare la proiectul SII Analytics (înregistrată cu numărul Ares(2016)6929536). Această întârziere se datorează procedurilor interne de consultare a departamentelor specializate din cadrul Comisiei Europene, precum și a Autorității de Management responsabilă de acest proiect.

În conformitate cu principiile gestiunii partajate ce se aplică în politica de coeziune, autoritățile de management din statele membre sunt responsabile de punerea în aplicare și monitorizarea proiectelor cofinanțate din fondurile Uniunii Europene. Ele au responsabilitatea de a asigura că asistența furnizată prin intermediul fondurilor este în concordanță cu activitățile, politicile și prioritățile Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Management, proiectul a fost selecționat în conformitate cu normele naționale și ale Uniunii Europene. Beneficiarul are obligația de a respecta legile naționale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și toate celelalte legi aplicate la nivel național, dar și în cadrul Uniunii Europene.

Suntem la curent în legătură cu preocupările exprimate de unele ONG-uri din România cu privire la acest proiect, și urmărim îndeaproape acest subiect.

Și așa, odieseea SII Analytics continuă. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne rezervă anul 2017.

Mai multe detalii despre SII Analytics:
https://www.apti.ro/nu-supravegherii-generalizate-proiect-sri
https://www.apti.ro/sii-analytics-sri-adevaratul-big-brother
https://www.apti.ro/sri-confirma-suspiciunile-privind-sii-analytics
https://www.apti.ro/sesizare-anspdcp-investigatie-transfer-date-personal...
https://www.apti.ro/cereri-legea-544-sii-analytics-infrastructura
https://www.apti.ro/proiectul-sii-analytics-este-confidential

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.