Recunoaștere facială în școli? Am sesizat ANSPDCP

  • Posted on: 12 January 2024
  • By: Redacția ApTI

Am trimis către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) o sesizare cu privire la folosirea la intrarea în școli, a sistemelor de monitorizare cu recunoaștere facială.

Totul a început când am dat peste știri care descriu cum Liceul “Onisifor Ghibu” din Oradea a anunțat că va adopta o soluție “inovatoare” de recunoaștere facială a elevilor și profesorilor. O serie de turnicheți ar urma să fie dotați cu posibilitatea de a identifica biometric persoanele care intră în instituția de învățământ și să prevină accesul persoanelor neautorizate.

Tudor Galos a scris, pe blogul său, o analiză din care reiese aceeași concluzie pe care o susținem și voi: “Sistemele de acces bazate pe recunoașterea facială în școli nu sunt legale. Sistemele de monitorizare din școli bazate pe camere cu recunoaștere facială nu sunt legale

Prin sesizarea noastră, am îndemnat ANSPDCP să reacționeze public, preventiv, înainte de instalarea acestui sistem în școala cu pricina. Sperăm și la o investigație a autorității, de identificare a școlilor care implementează astfel de sisteme, de aplicare a unor amenzi care să preîntâmpine o prelucrare abuzivă de date cu caracter personal, dar și o obligație de ștergere a datelor și de informare a celor a căror datele au fost prelucrate ilegal.

Mai important însă este că ne dorim ca ANSPDCP să comunice clar și ferm care sunt parametrii în care monitorizarea spațiului public este permisă. Sau nu. Observăm și că vânzătorii de soluții de monitorizare video-audio, cu sau fără procesare de date biometrice, nu își informează clienții cu privire la condițiile foarte stricte în care aceste echipamente pot funcționa și ce trebuie sa facă clienții înainte de achiziționarea sau instalarea lor.

Am găsit mai multe achiziții online de echipamente cu recunoaștere facială, destinate liceelor, școlilor ș.m.a.d. O căutare după termenul “recunoaștere facială” pe platforma sicap.ai oferă multe rezultate, semn că cazul liceului din Oradea nu e izolat, ci parte a unei noi mode. Spre exemplu, liceul “Henri Coandă” din Tulcea a achiziționat un sistem similar.

Am ridicat în atenția autorității și proiectul de lege PLX 776/2023 aflat pe masa Camerei Deputaților, care caută să extindă monitorizarea în spațiul public pe care o pot implementa instituțiile din domeniul siguranței publice. Actul normativ nu oferă garanții adecvate de prelucrare a datelor cu caracter personal iar îngrijorarea noastră este că informațiile colectate vor fi stocate și folosite după cum vor considera autoritățile că e nevoie.

Când ne simțim monitorizare și când știm că înregistrările vieților noastre private sunt la cheremul autorităților, ne auto-cenzurăm vorbele și conduita în spațiul public (după cum explică și profesorul Constantin Vică). Ori, scopul sistemelor de monitorizare este să ne protejeze, nu să ne ciuntească libera exprimare.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.