Threads, Meta și Fediverse-ul

  • Posted on: 7 July 2023
  • By: Redacția ApTI

Meta a lansat Threads și povestea asta este poveste fiecărei corporații care vrea să facă profit cât mai mult din munca gratuită a altora. Hai să vedem de ce!

În ultime vreme, Meta a chemat administratorii instanțelor mari de Mastodon la discuții sub NDA. Compania voia să își lanseze propria instanță în Fediverse, iar reacția multor administratori a fost de a crea un pact în care-și asumă să blocheze orice instanțe create de Meta.

Threads era menit să fie o instanță de Mastodon. Însă, la lansare, implementarea ActivityPub e anunțată ca fiind încă în lucru. Practic, acum, au lansat o platformă pe care obligă utilizatorii să se înscrie cu contul lor de Instagram. Astfel, oricine are un cont pe Threads îl are prin contul său de Instagram, ceea ce leagă utlizatorii și mai mult de ecosistemul Meta.

Merită spus că ștergerea unui cont de Threads nu e posibilă fără ștergerea contului de Instagram. Deci, cineva încearcă Threads doar așa să vadă cum e, nu mai poate ieși din ecosistem fără să sacrifice prezența sa pe Instagram și toată rețeaua de prieteni de acolo.

Pentru noi, cei din UE, Threads nici măcar nu e accesibil. S-a lansat în America și UK, dar nu și în Uniunea Europeană - și e neclar dacă va reuși să se lanseze aici. Meta susține că nu îi este clar cum va trebui să acționeze pentru a respecta prevederile Digital Markets Act și a cerut susținerea Comisiei Europene (care-i va răspunde în septembrie - nu-i grabă!).

Cercetătorii în securitate cibernetică, însă, susțin că Threads este un coșmar pentru protecția datelor cu caracter personal. Pe lângă faptul că Threads folosește datele personale din Instagram, aplicația în sine colectează un volum enorm de date: informații financiare și de sănătate, istoricul de navigare, locația, achizițiile, contactele, istoricul căutărilor și informații sensibile.

Aceeași atitudine e exprimată și de autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal din Irlanda.

Deci, până acum, avem o aplicație nouă de la Meta care trebuia să fie federalizată cu întreg Fediverse-ul și nu e. Mai mult, Fediverse-ul pare că se opune federalizării. Threads e deja un coșmar când vine vorba de confidențialitate. Și avem deja semnele încercării Meta de a ține utilizatorii captivi în propiul ecosistem.

Persoanele care folosesc Mastodon pot deja să blocheze Threads la nivelul propriului cont (ceea ce va face conținutul Threads inaccesibil pentru utilizator și conținutul utilizatorului inaccesibil pentru cei cu cont de Threads).

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.