Organizațiile pentru drepturile omului solicită OCDE să investigheze companiile producătoare de software de supraveghere

  • Posted on: 14 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.3

La începutul lunii februarie 2013, mai multe organizații pentru drepturile omului, printre care Privacy International, Centrul European pentru Drepturi Constituționale și Drepturile Omului, Centrul pentru Drepturile Omului din Bahrein, Bahrein Watch și Reporteri fără Frontiere au depus plângeri împotriva companiilor producătoare de software de supraveghere Gamma International și Trovicor.
 
I s-a solicitat Punctului de Contact Național al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) din Marea Britanie să investigheze compania Gamma International cu privire la o posibilă complicitate în grave abuzuri asupra drepturilor omului în Bahrein. În Germania, plângerea a fost depusă împotriva companiei Trovicor, cu sediul în Munchen.
 
În opinia organizațiilor semnatare, există motive să se creadă că produsele și serviciile de supraveghere furnizate de către cele două companii au condus la abuzuri ale drepturilor omului în Bahrein, inclusiv detenție arbitrară și tortură, încălcări ale dreptului la viață privată, libertății de exprimare și libertății de asociere. Se pare că informațiile obținute din interceptările comunicațiilor telefonice și prin Internet au fost folosite pentru reținerea și torturarea unor bloggeri, dizidenți politici și activiști și pentru obținerea de mărturisiri de la aceștia. Dacă din investigații va reieși că plângerile au o bază reală, companiile respective vor fi probabil găsite vinovate de încălcarea Principiilor OCDE pentru Companii Multinaționale, care stabilesc principii și standarde pentru un comportament comercial responsabil.
 
„Eșecul guvernelor în a controla în mod adecvat exporturile de tehnologii de supraveghere a permis companiilor de tipul Gamma și Trovicor să se reglementeze exclusiv pe baza unor busole morale proprii. Din păcate, aceste busole par să fi funcționat greșit, îndreptând companiile spre unele dintre cele mai periculoase și represive regimuri din lume. Sperăm că procedurile din cadrul OCDE vor convinge Gamma și Trovicor să își analizeze atent clienții actuali și viitori și să se gândească bine la rolul pe care produsele lor îl joacă în urmărirea și torturarea activiștilor și în suprimarea vocilor pro-democratice”, a declarat Eric King, Director de cercetare la Privacy International.
Miriam Saage-Maaß, Director juridic adjunct la ECCHR, a declarat: „Prin menținerea de relații comerciale permanente cu statul Bahrein și asigurarea mentenanței software-ului de supraveghere, cele două companii și-au asumat riscul de a fi acuzate de complicitate la tortură și alte încălcări grave ale drepturilor omului. Dacă se vor dovedi a fi adevărate, aceste acțiuni ar fi echivalente cu o încălcare a Principiilor OCDE.”
 
Acestea nu sunt singurele companii implicate în furnizarea de echipamente de supraveghere unor state în care libertatea de exprimare este asuprită. Mulți furnizori, în afară de cele două companii, precum Nokia Siemens Networks, Hacking Team și Bull / Amesys au furnizat astfel de echipamente către Libia, Egipt, Siria, Bahrein, Maroc și multe alte state care au încălcat drepturile omului în ultimii ani.
 
Informații suplimentare:

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.