Olanda – prima țară europeană care legiferează neutralitatea Internetului

  • Posted on: 12 May 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.9

În 8 mai 2012, Olanda a adoptat o lege esențială pentru menținerea caracterului deschis al Internetului, fiind, astfel, prima țară europeană care a implementat neutralitatea Internetului în legislația națională. În plus, au fost adoptate prevederi legislative care protejează utilizatorii față de acțiuni de deconectare și interceptare întreprinse de către furnizori.

Legea privind neutralitatea Internetului le interzice furnizorilor de Internet să intrevină în traficul utilizatorilor. Sunt premise măsuri de gestionare a traficului în cazuri de congestionare și pentru securitatea rețelei, atât timp cât aceste măsuri sunt în interesul utilizatorilor de Internet.

Legea conține și o prevedere împotriva măsurilor de interceptare a comunicațiilor, restricționând utilizarea de către ISP-iști a tehnologiilor invazive de tipul deep packet inspection (DPI). Acestea ar putea fi folosite doar în anumite circumstanțe sau cu acordul explicit al utilizatorului, care poate fi retras ulterior în orice moment. Utilizarea DPI a atras multă atenție atunci când furnizorul KPN a recunoscut că a analizat traficul utilizatorilor săi pentru a colecta informații privind utilizarea anumitor aplicații. Legea permite interceptarea comunicațiilor în baza unui mandat.

Mai mult, a fost inclusă și o prevedere conform căreia ISP-iștii își pot deconecta utilizatorii doar în anumite circumstanțe strict delimitate. Accesul la Internet este foarte important pentru funcționarea unei societăți informaționale, dar, în momentul de față, furnizorii pot, în baza termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor, să deconecteze utilizatorii din motive diverse. Prevederile legislative permit deconectarea în cazuri de fraudă sau de neplată a facturilor.

Legea a fost adoptată în cadrul procesului de transpunere în legislația națională a cadrului european de reglementare în sectorul comunicațiilor electronice. Adoptarea sa reprezintă un moment istoric pentru libertatea Internetului în Olanda, dar și un exemplu pentru alte state europene.

Prevederile relevante pentru neutralitatea Internetului au fost traduse în limba engleză de către organizația olandeză Bits of Freedom.

 

 Articol de Ot van Daalen – Bits of Freedom, Olanda

 Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.