Amendamentele la propunerea reformei dreptului de autor în UE sunt discutate în Parlamentul European

  • Posted on: 11 July 2017
  • By: George Hari Popescu

Asociația pentru Educație Liberă din Portugalia se declară îngrijorată în legătură cu propunerea de directivă a Comisiei Europene pe tema reformei dreptului de autor. Asociația a urmărit cu atenție amendamentele depuse și voturile exprimate pe traseul propunerii de directivă și a contactat membrii Parlamentului European, pentru a fi sigură că propunerea respectă educația și cercetarea pe continent.

Noua excepție privind text and data mining conține un punct care precizează că deținătorii dreptului de autor pot folosi “măsuri de protecție”. Directiva InfoSoc nu permite însă folosirea măsurilor tehnologice (cunoscute și ca DRM), nici măcar pentru utilizări legale precum excepțiile de la dreptul de autor. Acest lucru afectează de asemenea noua excepție de conservare a creațiilor de către instituțiile culturale care se ocupă de patrimoniu; acestea nu vor beneficia de excepția de mai sus, în cazul creațiilor protejate prin DRM.

În februarie 2017, Asociația pentru Educație Liberă din Portugalia și Asociația Portugheză pentru Software Liber s-au întâlnit cu europarlamentara Julia Reda. În cadrul întâlnirii, Reda a sugerat câteva amendamente la propunerea de directivă, care să rezolve problema referitoare la măsurile tehnologice. Consultați compilația amendamentelor propuse, în limba engleză.

Iată calendarul următoarelor evenimente din Parlamentul European, legate de propunerea de directivă despre reforma dreptului de autor în UE:

11 iulie – Comisiile CULT și ITRE votează opinia provizorie despre Digital Single Market;
12 iulie – Comisia JURI discută amendamentele.


Citiți și:

➔ Ce am aflat despre "taxa pe link": rezumatul mesei rotunde despre "ancillary copyright"

➔ Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European respinge “filtrul de upload”, dar eșuează în privința “taxei pe link”

➔ Camera Deputaților ne dă (parțial) dreptate: propunerea de reformă a copyright-ului în UE nu este adaptată la societatea modernă


Foto: "Email keyboard computer copyrght" by Geralt is licensed under CC0 - Public Domain 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.