Baza de date DSA, acum în consultare publică
Ne plac datele deschise și ne place când autoritățile fac bazele lor de date să fie transparente. Așa că am trimis, alături de rețeaua European Digital Rights, un rând de feedback pe o consultare publică (încă deschisă până pe 17 iulie) făcută de Comisia Europeană legată implementarea Regulamentului privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA).
Conform Art 24 (5) DSA obligă “furnizorii de platforme online” să ia măsuri când dau de conținut considerat ilegal, creat de un utilizator. Concret, asta se aplică atât platformelor de social media, gen Facebook sau TikTok, dar și unui cloud online, gen Dropbox. Când o platformă dă de conținut problematic, trebuie să ia măsuri (de exemplu, să șteargă conținutul), dar și să anunțe utilizatorul care a generat conținutul, dacă-i cunoaște identitatea.
Dacă ar fi doar atât, tot ar fi util. Dar DSA mai obligă acești furnizori să raporteze Comisiei Europene “deciziile și expunerile de motive”, adică să explice fiecare măsură pe care au luat-o când au dat de conținut considerat ilegal. Mai mult, trebuie să spună ce fel de conținut era, de ce e considerat ilegal, cum l-au găsit și ce-au făcut în privința asta. Toate aceste informații vor fi publicate de către Comisie într-o bază de date publică.
Lăsăm discuția legat de ce înseamnă conținut ilegal pentru altă dată - avem în lucru niște explicații și pe tema asta.
Am atașat acestui articol poziția noastră în consultarea publică legată de această bază de date cu expuneri de motive. Pe scurt, noi susținem cam așa:
- Că expunerile de motive ar trebui să poată fi trimise atât printr-un API cât și printr-un formular online, fără întârzieri.
- Că baza de date făcută publică de Comisie trebuie să permită oricui să exporte rapoarte din datele pe care le are. Mai mult, trebuie să permită utilizatorilor să caute prin aceste date, să le filtreze și să descarce rezultatele.
- Că nu ar trebui să existe restricții privind accesarea baze de date publice.
- Că ar trebui să existe o automatizare în backend-ul bazei de date a Comisiei care verifică dacă nu cumva există date cu caracter personal în expunerile de motive - de exemplu, să identifice numere și serii de buletin, pașaport, nume personale. Automatizarea poate notifica pe cei care au trimis o expunere că au fost identificate date personale, dar, până la urmă, noi considerăm că e datoria celui care raportează să se asigure că nu publică date sensibile.
Dacă părerea noastră, că expunerile astea trebuie să ajungă fără întârzieri la Comisie, pare un pic drastică, merită spus că obligația nu se aplică “furnizorilor de platforme online care se califică drept microîntreprinderi sau întreprinderi mici, în sensul definiției din Recomandarea 2003/361/CE” (Art. 19 a).
Comisia a publicat deja, pe GitHub, structura bazei de date. Așteptăm primele raportări, să vedem cum merge în practică acest sistem.
Add new comment