Nume de domenii europene blocate de autoritățile SUA și Europol

  • Posted on: 6 December 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.23

În data de 26 noiembrie 2012, 132 sau 133 nume de domenii au fost blocate de către autoritățile SUA (.S. Immigration and Customs Enforcement's Homeland Security Investigations - ICE), în colaborare cu Europol și cu autorități polițienești și judiciare naționale din Europa. Domeniile blocate au fost suspectate că vând online produse contrafăcute.

Comunicatul de presă comun al ICE și Europol nu doar că nu indică același număr de site-uri blocate (132 pe site-ul ICE și 133 pe site-ul Europol), dar nici nu pare să facă diferența între mărci înregistrate și drept de autor („deținătorii drepturilor de autor au confirmat faptul că produsele cumpărate erau contrafăcute” sau „un banner care ... îi informează în legătură cu infracțiunea de încălcare voită a drepturilor de autor”).

Autoritățile americane au mai blocat nume de domenii și cu alte ocazii, dar este pentru prima dată când sunt implicate domenii cod de țară (ccTLD), precum .be, .eu, .dk, .fr, .ro sau .uk. Autoritățile nu au dat publicității lista celor 31 de nume de domenii europene vizate de această acțiune, dar Torrentfreak a identificat deja o parte dintre aceste site-uri: chaussuresfoot.be, chaussurevogue.eu or eshopreplica.eu. Comunicatul de presă oficial vorbește despre „un exemplu bun de cooperare” ce „ne permite să îi urmărim pe infractorii care înșeală cumpărători din întreaga lume”. Nu se precizează însă dacă deținătorii numelor de domenii au fost identificați sau acuzați de încălcarea drepturilor de propietate intelectuală. Sau dacă s-a solicitat un ordin judecătoresc pentru a bloca respectivele site-uri. Sau dacă aceste site-uri vizau piața americană, astfel încât să reclame implicarea autorităților SUA.

Câteva zile mai târziu, în 30 noiembrie 2012, mai multe site-uri BitTorrent, inclusiv Torrentz.eu, Fenopy.eu and BTscene.eu au fost puse „on hold” de către EURid, Registrul european pentru nume de domenii Internet. „Acest nume de domeniu a fost înregistrat și este on hold. Numele de domeniu este activ, dar nu poate fi comercializat sau transferat până la finalizarea acțiunii judiciare.” – se arată în mesajul EURid. EURid nu a făcut niciun alt comentariu public, dar i-a informat pe deținătorii numelor de domenii în legătură cu faptul că măsura a fost luată la „cererea Procurorului General al Belgiei, în urma notificării existenței unor acțiuni în instanță în legătură cu site-ul web”, fără să ofere alte detalii cu privire la acțiunile judiciare menționate.

Site-urile de DDL linking Sceper.eu și Downextra.eu, site-ul de torenți RealTorrentz.eu și site-urile de linkuri streaming WatchSeries.eu și ChannelCut.eu sunt într-o situație similară. Toate aceste site-uri apar în primele pagini ale Raportului privind transparența al Google, ceea ce înseamnă că sunt asociate cu un număr relativ mare de solicitări de blocare. Se pare că în acest moment doar trei dintre site-urile menționate în Raportul Google nu au fost (cel puțin, nu încă) puse on hold.

Într-o notă similiară, numele de domenii Torrentreactor.net șiTorrents.net și adresele IP asociate acestora ar trebui să fie blocate de către toți ISP-iști italieni, ca urmare a unei decizii a unei instanțe locale. 

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.