Filtrul de Internet propus de UE te va priva de drepturi: ia atitudine!

  • Posted on: 21 March 2018
  • By: Redacția ApTI
Factorii de decizie europeni lucrează la cel mai masiv filtru de Internet pe care l-am văzut vreodată. Un algoritm va decide care din upload-urile tale vor fi văzute de restul lumii și care nu.
 
 
Crezi că utilizatorii vor avea o cale de atac eficientă atunci când conținutul le este eliminat în mod greșit? Mai gândește-te. 

Filtrele dau greș

Este foarte clar că filtrele de Internet vor face greșeli și vor bloca în mod incorect materialele pe care vrei să le încarci online. De aceea, propunerea pentru crearea unui filtrul de conținut include un mecanism de plângeri. Sună bine, nu? Dacă articolul sau meme-ul tău nu trece de filtre, poți să contactezi platforma și să rezolvi problema. Sau poți chiar să explici de ce, în cazul tău, filtrul ar trebui să facă o excepție. Din păcate, nu așa vor merge lucrurile.

Deblocarea conținutului nu anulează problemele create

În primul rând, o decizie de deblocare a conținutului poate dura - în cel mai fericit caz - până la două săptămâni.
 
Dar, în două săptămâni se pot întâmpla multe, iar momentul în care ai fi vrut sau ar fi fost revelant să postezi articolul sau meme-ul respectiv va trece. În cazul în care procesul de plângere chiar funcționează, este grozav, dar de multe ori va fi prea târziu. Dar chiar vei sta să scrii și să răspunzi la scrisori juridice complicate adresate într-o limbă străină pentru a-ți apăra tot conținutul blocat?

Utilizatorii vor vrea să rămână în siguranță și se vor autocenzura

În al doilea rând, depunerea unei plângeri nu este simplă.
 
Cel mai probabil va trebui să te identifici și să faci o plângere detaliată prin care să dovedești de ce materialul pe care vrei să-l încarci ar fi trebuit să fie permis. Cine vrea să-și petreacă timpul luptându-se cu obstacolele legale, doar pentru a încărca un videoclip (legal!)? Ai lucruri mai bune de făcut. Data viitoare când realizezi un videoclip, probabil vei face acest lucru fără a include anumite imagini sau citate. Filtrul de Internet nu te va opri direct de la a face un videoclip, dar îți va constrânge libertatea ta de a te exprima.
 

Platformele vor respecta Termenii și condițiile, nu legea

În al treilea rând, procedura de reclamație nu-ți va fi întotdeauna disponibilă.
 
Pentru a minimiza riscurile și dificultățile, platformele vor extinde domeniul de aplicare a Termenilor și condițiilor, pentru a putea șterge orice conținut sau orice cont din orice motiv. Dacă materialul pe care vrei să-l încarci este blocat din motive acoperite de Termenii și condițiile platformei, nu vei avea dreptul să te plângi - chiar dacă al tău conținut a fost perfect legal.

Ce poți face?

Următoarele săptămâni sunt cruciale. Contactează-ți reprezentanții din comisia JURI! Folosește hashtag-urile #censorshipmachine, #filterfail și #savethelink
 
> Arată-le reprezentanților tăi că ești împotriva filtrului de upload (Articolul 13) și creării unui nou drept auxiliar pentru editorii de presă (Articolul 11) prin care aceștia vor putea cere indemnizații din partea agregatorilor de conținut. Acesta din urmă fost poreclit "taxa pe link" sau îi mai poți spune "dreptul pe snippet". Practic, editorii de presă vor putea controla ce apare în motorul tău de căutare, ce poți să postezi pe Facebook și ce ai voie să citești online și offline!  
 
> Sună-i GRATUIT prin tool-ul Save the Link SAU scrie-le un mesaj personalizat SAU trimite-le cărțile poștale ApTI (downloadează-le de aici sau vino la noi la sediu și ne ocupăm noi să ajungă ilustratele la Bruxelles).
 
Europarlamentarii noștri sunt:
 
> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, (consilier pe copyright: Laurențiu Gavra, laurentiu.gavra@europarl.europa.eu), e-mail daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.
 
> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, email razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.
 
Pe Daniel Buda îl găsești pe Twitter și Facebook cu @MEPDanielBuda, iar pe Răzvan Popa îl poți tag-ui pe Facebook. Uite câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele:

.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Protejați-ne libertatea de exprimare online și păstrați Internetul liber! Vă rugăm să respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Luați măsuri pentru protejarea vieții noastre private online. Vă rugăm să respingeți Articolul 13 din propunerea de directivă #copyright! Say no to the #censorshipmachine
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Arătați că vă pasă despre diversitatea media, cultură și libertatea de exprimare a cetățenilor: respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Filtrele de upload nu funcționează, iar crearea unui nou drept auxiliar pentru “salvarea” marilor trusturi tradiționale de presă este greșită. Vă rugăm să eliminați Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! #filtersfail #savethelink

Sau poți prelua direct mesajele în engleză:
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink

La nivel național, Ministerul Culturii prin ORDA consolidează poziția României. Scrie-le cum te afectează noile prevederi la afaceri.europene@cultura.ro și office@orda.gov.ro! Editorii de presă, reprezentanții producătorilor din industria muzicală și organismele de gestiune colectivă și-au spus răspicat punctul de vedere la ultima dezbatere publică. E și rândul tău!
 
ApTI a lansat o campanie video în care a rugat 10 persoane din medii diferite să explice cum îi va afecta directiva copyright.

Abonează-te la canalul ApTI de YouTube și vezi aici argumentele noastre împotriva creării unui nou drept de autor și a filtrelor de upload.
Foto intro: Communia-association.org

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.