Ziua dreptului de a sti - de la teorie la practica. Astazi - proiectul SII Analytics

 • Posted on: 28 September 2016
 • By: Bogdan Manolea

Astazi, 28 septembrie, este ziua dreptului de a sti - adica dreptul oricarei persoane de dreptul de a căuta, de a primi și de a face cunoscute orice informații de interes public.

Ministerul pentru consultare publica are o campanie de informare pentru acest subiect, deci aflati de acolo de toate informatiile teoretice, dar si o campanie pe Facebook de popularizare a acestui drept. Pentru partea practica, va recomandam sa folositi platforma Nuvasuparati.info, administrată de mai mulți oameni inimoși pentru a permite ca atât cererile, cât și răspunsurile să fie publice și proaspăt actualizată astăzi!

Să ne facem așadar și noi datoria cu proiectul nostru "favorit" din această vară - SII Analytics - care primește 25 de milioane de euro pentru a ne supraveghea mai bine. Să facem un mic update cu ultimele răspunsuri primite (de noi și alte organizații care au trimis cereri) mai degraba pe lângă subiect de la Ministerul Fondurilor Europene, Consiliului Superior de Apărare a Țării și Președinția:

 • Ministerul Fondurilor Europene (MFE) ne răspunde după exact o lună (plus încă ale câteva săptămăni în care răspunsul a rătăcit până să ajungă în Inbox). Aflăm astfel că:
  • Proiectul a fost aprobat de OIPSI din cadrul MCSI și nu de către MFE
  • MFE nu înțelege distincția dintre protecția datelor cu caracter personal (te asiguri că respecți legislație; colectezi doar câte date ai nevoie și în scop precis) și asigurarea securității datelor cu caracter personal (terții neautorizați nu au acces la date)
  • Ștampila e încă importantă
 • Administrația Prezidențială răspunde colegilor de la APADOR-CH. Ni se confirmă ceea ce deja s-a dezvăluit:
  • că sistemul SII a fost creat din 2003 (prin HG 952/2003)
  • că știe să faca copy&paste din comunicatele SRI
 • CSAT răspunde colegilor de la CRJ și nu aflăm nimic semnificativ, neputând identfica cum un proiect din zona de Big Data intră în domeniul "securității naționale"

Evident, toți pretind că se respectă legea 677/2001, deși nu dau nici un indiciu în acest sens - de ex. despre modul cum ar fi făcut o analiză de impact sau regulile cu privire la cine are acces la date și în ce scop.

Ca atare astăzi cerem să știm - și sperăm ca măcar de ziua dreptului de a ști să respectăm termenul legat de 10 zile:

1. Numărul proiectului SII Analytics, Codul SMIS sau orice alt identificator care ar putea permite identificarea acestuia de catre un terț.

2. Cererea de finantare depusă a proiectului SII Analytics, contractul de finantare a acestui proiect precum si orice alta informatie publica cu privire la acest proiect ce se afla în posesia MFE/MCSI. Dacă există documente

3. Cererea de finantare depusă a proiectului SII Infrastructură (Sistem informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituții ale statului, cod SMIS 56954), contractul de finantare a acestui proiect, raportul de evaluare a acestui proiect,  precum si orice alta informatie publica cu privire la acest proiect ce se afla în posesia MFE/MCSI.

4. Dacă anumite informații din cele solicitate mai sus sunt informatii clasificate, vă rugăm să ne informați cu privire la titlul documentelor clasificate, ordinul prin care au fost clasificate și numărul de pagini al acestora.

Pentru că am trimis solicitările către MFE și MCSI prin platforma nuvasuparati. info puteti sa le urmariti si voi direct acolo si veti stii exact ce raspuns primim:

Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.