Comisia Europeană lansează o noua consultare privind neutralitatea Internetului
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.15
Ca urmare a raportului privind neutralitatea Internetului publicat de către BEREC în mai 2012, Comisia Europeană a lansat o nouă consultare publică (deschisă între 23 iulie şi 15 octombrie 2012) pentru a afla dacă ISP-iştii manipulează procedurile de gestionare a traficului online, amânând astfel adoptarea oricărei reglementări privind neutralitatea Internetului. Această consultare vine imediat după o consultare similară organizată de BEREC şi care s-a încheiat în 31 iulie.
Raportul BEREC arată că între 20 şi 50% dintre ISP-iştii europeni utilizează măsuri de blocare sau restricţionare a accesului la site-uri web şi/sau la produse oferite de către concurenţă. Deşi cadrul european de reglementare în sectorul comunicaţiilor electronice prevede că utilizatorii trebuie să aibă posibilitatea de a alege aplicaţiile şi serviciile pe care le doresc, fără restricţii, raportul evidenţiază faptul că un număr mare de utilizatori europeni au contracte încheiate cu ISP-iştii prin care este limitat accesul la servicii de tipul VoIP sau la site-uri de partajare de fişiere. Au fost evidenţiate şi alte practici, cum ar fi încetinirea deliberată a serviciilor pentru anumite site-uri web (“throttling”).
Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat că această consultare va contribui la “pregătirea recomandărilor care vor genera mai multe opţiuni reale pentru utilizatori şi care vor pune capăt aşteptării privind neutralitatea Internetului în Europa. Utilizatorii nu dispun de opţiuni reale atunci când vine vorba despre neutralitatea Internetului.” Deşi Kroes a vorbit despre introducerea de noi ghiduri UE în 2012, considerând că “intervenţiile de natură reglementatoare pe pieţe competitive sunt inadecvate”, noua consultare lansată de către Comisie amână orice posibilă decizie.
La Quadrature du Net a publicat un “non-răspuns“ la această nouă consultare, menţionând că nu este timp pentru o altă consultare pe acest subiect. “Singura modalitate de protejare a Internetului deschis, precum şi a libertăţilor şi inovaţiei în mediul online constă în protecţia şi legiferarea neutralităţii Internetului la nivelul UE”.
Este deja clar faptul că ISP-iştii europeni aplică restricţii în ceea ce priveşte accesul utilizatorilor şi că autorităţile naţionale de reglementare nu pot urmări şi sancţiona aceste acţiuni.
În Marea Britanie, spre exemplu, câţiva ISP-işti, printre care BT, BSkyB, O2 şi TalkTalk, au semnat deja un Cod de bune practici pentru un Internet deschis, care le solicită să asigure faptul că le oferă clienţilor un “acces la Internet complet şi deschis”. Codul le permite ISP-iştilor să restricţioneze utilizarea Internetului prin aplicarea de practici de gestionare a traficului, atât timp cât acestea nu sunt utilizate într-o manieră care vizează sau degradează conţinutul sau aplicaţiile anumitor furnizori; ISP-iştii trebuie, de asemenea, să garanteze faptul că un acces la Internet în cele mai bune condiţii este o opţiune viabilă pentru consumatori chiar şi atunci când alte servicii gestionate sunt disponibile. În plus, semnatarii codului trebuie să utilizeze politici de gestionare a traficului clare şi transparente. Acest cod nu a fost semnat însă de marii ISP-iştii precum Virgin Media, Vodafone sau operatorul Everything Everywhere al Orange şi T-Mobile, care consideră că textul codului ar putea genera “interpretări eronate” sau care au rezerve în ceea ce priveşte restricţiile privind utilizarea termenului “acces la Internet”.
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment