Dezbatere despre dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată - 25 noiembrie 2014

  • Posted on: 18 November 2014
  • By: Valentina Pavel
Dezbatere 25 noiembrie 2014

Dosarele apărute în presă în ultimii ani au influențat puternic funcționarea justiției și realitatea politică. Relatările din presă au contribuit la consolidarea justiției, dar unii acuzați s-au plâns că anumite părți din dosarele publicate (mai ales stenogramele) le afectau dreptul la viață privată. CSM a intervenit, încercând să limiteze accesul presei la dosare în 2012 și 2014, prin Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar și mass-media. Parlamentul încearcă să modifice Codul Penal tot în vederea restrângerii accesului la informații din dosarele instrumentate de procurori și a sancționării celor care fac publice informații din dosare.

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din aceste dosare? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), ActiveWatch, Fundația pentru o Societate Deschisă și cu Frontline Club vă invită la o dezbatere în care vom încerca să găsim răspunsuri la aceste întrebări, împreună cu jurnaliști, juriști, magistrați și activiști de drepturile omului.

Panelul este alcătuit din Attila Biro, jurnalist de investigație, Diana Hatneanu, avocat, Bogdan Manolea, jurist (ApTI) și Alexandra Lăncrănjan (magistrat), moderator fiind jurnalistul Teodor Tița.

Dezbaterea va fi liberă, contăm pe intervențiile tuturor participanților.

Evenimentul va avea loc pe 25 noiembrie, ora 18.30, la Frontline Club Bucharest pe Calea Știrbei Vodă, nr. 104-106 (vizavi de DNA) la Institute Cafe. Aici este și invitația evenimentului pe Facebook.

Dezbaterea va fi precedată de o scurtă prezentare a proiectului Protecția datelor personale este un drept fundamental!. Proiectul este derulat de Asociația pentru Tehnologie și Internet, împreună cu ActiveWatch și Fundația pentru o Societate Deschisă și finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul își propune să crească gradul de informare și implicare legat de acest subiect, în condițiile unei lipse de informații utile în limba română despre dreptul la viață privată și protecția datelor cu caracter personal.

Vizitați și privacy.apti.ro

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.