Lucruri interesante de la EuroDIG: neutralitatea Internetului

  • Posted on: 11 June 2015
  • By: Redacția ApTI
Save the Internet

Un alt subiect de foarte mare interes și foarte aprins discutat în cadrul loc celei de-a 8-a ediții a EuroDIG (European Dialogue on Internet Governance) a fost neutralitatea Internetului. Mai întâi, un scurt istoric al acestui subiect:

Una dintre cele mai interesante sesiuni din cadrul EuroDIG 2015 a fost sesiunea despre neutralitatea Internetului, a cărei înregistrare integrală a sesiunii poate fi urmărita aici:

Din păcate, sesiunea care a avut loc înaintea acesteia și care a fost și mai interesantă, privitoare la declarația tuturor părților interesate privitor la neutralitatea Interntului, nu a fost înregistrată. Aceasta a inițiat dezbaterea care a fost continuată în sesiunea a cărei înregistrare o puteți viziona mai sus.

De unde a pornit totul? Organizatorii EuroDIG au dorit să reușească să producă un document formal, ca rezultat al conferinței, pe un subiect important în urma dezbaterilor din cadrul conferinței și au ales subiectul neutralității Internetului pentru a face asta. Din păcate, organizarea grupului de lucru care a produs acea primă variantă prezentată în cadrul conferinței a fost relativ limitată astfel încât doar o submulțime, nu întru totul reprezentativă, a tuturor părților interesate au participat la acest grup de lucru și la redactarea respectivului document. Astfel, textul prezentat conținea aceleași probleme pe care le-au conținut de-a lungul timpului propunerile venite din partea Comisiei Europene: sub pretextul protejării neutralității Internetului se încerca legitimizarea unor practici abuzive de discriminarea a traficului de care beneficiază doar marii operatori din telecomunicații în defavoarea tuturor celorlalte părți interesate, de la utilizatori până la companiile mici și medii. Intervenția hotărâta a membrilor diverselor părți interesate care au descoperit respectivul document abia cu ocazia conferinței a dus la reevaluarea oportunității publicării documentului drept un document final în forma respectivă.

Așadar, consultarea pentru acest document a rămas deschisă în continuare. Oricine interesat poate contribui la redactarea documentului pe parcursul următoarelor luni. Obiectivul care se dorește să fie atins este redactarea unui text de calitate care să susțină cu adevărat neutralitatea Internetului și care să poată fi prezentat ca fiind poziția Europei la IGF X (Internet Governance Forum, ediția a 10-a), care va avea loc în intervalul 10-13 Noiembrie, la João Pessoa, Brazilia.

În același timp, oricine interesat de neutralitatea Internetului poate contribui prin implicarea pe orice cale posibilă în cadrul trialogului care are loc la nivelul conducerii Uniunii Europene chiar acum. Pentru mai multe detalii în această direcție, consultați site-ul Save The Internet.

Ce părere ai?

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.