Neutralitatea Internetului câștigă în Europa!

 • Posted on: 30 August 2016
 • By: Redacția ApTI

Noul ghid al Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (Body of European Regulators of Electronic Communications – BEREC) confirmă protecții solide pentru neutralitatea Internetului și pentru Internetul liber și deschis, în Uniunea Europeană.

„Pe baza unei parcurgeri preliminare a textului, aceasta este o victorie a mișcării pentru drepturile digitale din Europa. După o luptă foarte îndelungată, și cu ajutorul a jumătate de milion de persoane, principiile care fac Internetul să fie o platformă deschisă pentru schimbare, libertate și prosperitate au fost recunoscute în mod oficial în UE” a spus activistul pentru neutralitatea Internetului Thomas Lohninger de la SaveTheInternet.eu.

„Europa este acum un deschizător de drumuri la nivel global în ceea ce privește apărarea Internetului deschis, competitiv și neutru” a spus Joe McNamee, directorul executiv al European Digital Rights (EDRi). „Felicităm BEREC pentru eforturile depuse, expertiza sa și refuzul de a ceda presiunilor nerezonabile venite din partea lobby-ului marilor companii de telecomunicații” a adăugat acesta.

„BEREC a terminat treaba începută de legiuitorii UE și a livrat ceea ce publicul a cerut în mod repetat pe parcursul ultimilor trei ani: protecții robuste și clare pentru neutralitatea Internetului” a adăugat Estelle Massé Senior Policy Analyst la Access Now. „Forma finală a ghidului stă mărturie pentru eforturile depuse de BEREC.”

Ghidul adoptat astăzi este ultimul pas dintr-un proces de adoptare a unei legislații privind neutralitatea Internetului în Uniunea Europeană care a durat trei ani. În iunie 2016, BEREC a lansat o consultare publică pe tema implementării regulilor privind neutralitatea Internetului adoptate de Parlamentul European anul trecut. Această consultare a primit peste jumătate de milion de răspunsuri în sprijinul unei neutralități a Internetului puternice care au fost trimise cu ajutorul campaniei SaveTheInternet.eu.

Acum trebuie ca societatea civilă să vegheze vigilent pentru a asigura aplicarea acestor noi reguli.

Neutralitatea Internetului este un subiect global. În urma victoriilor răsunătoare în Statele Unite ale Americii, India și America Latină, Europa a întărit acum trendul global către protecții puternice pentru neutralitate Internetului. Acesta este un motiv de sărbătoare.

Context

Neutralitatea Internetului este un principiu conform căruia tot traficul de Internet trebuie să fie tratat în mod egal, fără a fi blocate sau încetinite anumite tipuri de date. Este fundamentală pentru competiția echitabilă între serviciile online, pentru inovație și pentru libertatea de exprimare online.

După aceea, în aprilie 2014, Parlamentul European a adoptat amendamente care au dat peste cap propunerea Comisiei.

În septembrie 2013, Comisia Europeană a propus o legislație care ar fi distrus Internetul deschis și competitiv în Europa și ar fi dat un exemplu dezastruos la nivel global.

În iunie 2015, negocierile dintre Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană (ambele opuse neutralității Internetului) și Parlamentul European au dus la un text de compromis care este ambiguu în câteva privințe cheie. BEREC a fost însărcinat cu publicarea ghidului, până pe 30 august 2016, pentru a furniza o abordare unitară pentru implementarea Regulamentului în Statele Membre UE.

Pe 6 iunie 2016, BEREC a publicat forma preliminară a ghidului de implementare a Regulamentului privind neutralitatea Internetului și a lansat o consultare publică. Consultarea a dat ocazia cetățenilor și întreprinzătorilor inovativi ocazia să își facă cunoscut punctul de vedere și să susțină Internetul liber și deschis. EDRi a răspuns la consultare și a încurajat cetățenii să-și trimită răspunsurile la consulare cu ajutorul SaveTheInternet.eu. Peste jumătate de milion de mesaje au fost trimise către BEREC prin intermediul platformei.

Statistici cheie:

 • 7 versiuni ale site-ului de campanie (savetheinternet.eu) au fost pregătite pentru fiecare etapă a procesului legislativ;
 • 40 000 de faxuri au fost trimise de către persoane către Membrii Parlamentului European;
 • 6 marșuri de susținere a neutralității Internetului au fost organizate în orașe europene;
 • Peste 500 000 de răspunsuri la consultarea BEREC au fost trimise de persoane în sprijinul Internetului deschis, inovativ și neutru.
   

Ce părere ai?

Plain text

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.