Vrei să pui umărul pentru un Internet liber?

 • Posted on: 22 September 2022
 • By: Redacția ApTI

Update 17.10

Multumim celor care au aplicat! Avand in vedere numarul mare de cereri primite, am inchis pe 15 octombrie primirea de noi aplicatii, pentru a le putea parcurge si procesa in timp util, inclusiv a chema la o discutie pe cei care par cei mai buni, pentru a incerca sa gasim cele 2 persoane pe care ne propunem sa le selectam. Oricum, asa cum anuntasem vom comunica tuturor, indiferent de decizie, rezultatele în maxim 3 săptămâni de la data de închidere a aplicațiilor. Cei care ne-au atras atentia politicos ca nu va fi vorba de un contract de internship - da, a fost o eroare de terminologie, dar am decis sa corectam textul din anunt dupa termenul limita, pentru a nu-i confuza pe cei care au aplicat deja.

Articol initial:

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) organizează un program de internship practică plătit pentru persoane dornice să participe la un proiect la intersecția dintre drepturile omului, tehnologie și reglementare.

Ce facem? Discutăm și explicăm viitoarele reglementări ale Internetului.

Ce tre’ sa faci tu? Trimite-ne CV-ul și o scrisoare de intenție (max. 600 de cuvinte) la internship@apti.ro până pe 15 octombrie 2022.

Ce presupune? Part-time estimare 15 ore / săptămână timp de aprox. 9 luni, parțial la distanță, Buget: 1000 de euro / internship.

Știm cu toții că Google sau Facebook au un rol cheie în viata noastra digitala și nu răspund în fața nimănui. În 2022, Uniunea Europeană a dat două legi care ar putea să le taie elanul, dar ar putea și să fie folosit de politic în alte scopuri - Digital Services Act și Digital Markets Act.

Practic, în anii următori, platformele de social media o sa înceapă să își schimbe modul de a răspunde pentru activitatea lor. 

 • Cum moderează conținutul. 
 • Cum aleg cui să arate reclame. 
 • Mai mult, sunt obligate să interopereze cu competitorii lor mai mici.

Vrem să dăm sfoară-n țară legat de noile pârghii pe care le au cetățenii UE când vine vorba de a trage la răspundere marile platforme online și celelalte entități care găzduiesc conținut pe Internet.

Vrem să fim cu ochii și pe Guvern și politicieni, căci noile legi îi obligă să tragă platformele de Internet la răspundere, în practică.

Ce ne propunem cu proiectul ăsta, concret?

 • să facem materiale de informare, pe șleau, legat de cele două regulamente noi și probleme de moderare și raportare de conținut, de interoperabilitate
 • să organizăm instruiri și discuții cu toți cei preocupați de libertatea Internetului - ONG-uri, activiști, jurnaliști, politicieni
 • să urmărim cum își îndeplinesc autoritățile române îndatoririle și cum își folosesc noile abilități pe care le oferă regulamentele
 • să punem cap la cap ceea ce vedem în România cu ceea ce aflăm că se întâmplă în Uniunea Europeană - aici ne ajută mult colegii din rețeaua European Digital Rights

Vrei să vii alături de noi? Ce vrem să știm e că ai:

 • multă curiozitate, răbdare și abilitate de a învăța din mers
 • o pasiune pentru subiectul tehnologiei, o dorință de a avea un Internet liber, deschis tuturor, și date persoane bine-protejate legal și tehnic
 • cunoștințe de limbă engleză
 • lejeritate în a scrie conținut în română și engleză
 • idei, creativitate și fler când vine vorba de a traduce concepte greoaie și a le prezenta pe înțelesul tuturor celor cu care vom discuta

Ne adresăm mai ales persoanelor care sunt la licență, master, doctorat, sau, în general, la început de drum.

Persoanele selectate vor lucra alături de membrii ApTI. Activitatea se va derula în cea mai mare parte a timpului remote, însă ne vom strânge la sediul ApTI, în București, pentru a pune cap la cap ce-am făcut.

Trimite-ne CV-ul tău, alături de o scrisoare de intenție (de maxim 600 de cuvinte) pe adresa internship@apti.ro. Povestește-ne care e experiența ta de voluntariat, ce te pasionează, ce speri să înveți. Dacă ai experiență cu proiecte la intersecția dintre tehnologie și societatea civilă, suntem în mod special curioși cum le-ai abordat.

Primim aplicații până pe 15 octombrie. În funcție de numărul acestora, putem prelungi perioada de aplicare. În cazul în care primim mai multe candidaturi foarte bune, vom invita persoanele care au aplicat la un interview, pentru departajare.

Vom comunica tuturor, indiferent de decizie, rezultatele în maxim 3 săptămâni de la data de închidere a aplicațiilor.

Dacă ai întrebări, scrie-ne la internship@apti.ro .

Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.