O nouă propunere a Comisiei Europene privind identitatea electronică şi semnăturile electronice
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.11
Comisia Europeană a publicat, în data de 4 iunie 2012, o nouă propunere de regulament privind semnăturile electronice și identitatea electronică, cu scopul de a extinde aria de cuprindere a actualei Directive privind semnătura electronic pentru a include noi servicii precum marcarea temporală și sigilarea prin mijloace electronice a documentelor electronice, în vederea garantării originii și integrităţii documentelor electronice.
“Propunerea de regulament vizează să garanteze că persoanele fizice și firmele pot utiliza propriile sisteme naționale de identificare electronică pentru a accesa servicii publice în alte țări UE în care sunt disponibile sisteme de identificare electronică”, se arată în comunicatul de presă emisă de către Comisia Europeană.
Prin propunerea de regulament se prevede că sistemele de identificare electronică utilizate de către cetățeni vor fi recunoscute automat în alte state membre ale UE, fără să fie necesară îndeplinirea altor formalități. “Propunerea de regulament va asigura o acceptare reciprocă a sistemelor de identificare electronică (eID), a semnăturilor electronice și a serviciilor de încredere online conexe”, a explicat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agendă digitală, Neelie Kroes.
Comisia Europeană dă asigurări că regulamentul nu va obliga statele membre să introducă documente de identitate electronică, precizând că “propunerile sunt menite să evite centralizarea informațiilor” și că nu va exista o bază de date unică la nivel european pentru documentele de identitate electronică și niciun fel de altă bază de date europeană.
Potrivit Comisiei, securitatea utilizării electronice a datelor personale în alte state va fi protejată prin utilizarea de tehnologii și proceduri de ultimă oră, și nu vor fi dezvăluite date în mod ne-necesar.
“Dacă un adolescent vrea acces securizat la un chat pentru persoane cuprinse între 14 și 18 ani sau dacă utilizatorii de jocuri de noroc online trebuie să demonstreze că au vârsta legală, site-ul ar trebui să verifice doar informațiile referitoare la vârstă incluse în documentele de identitate electronică. Nu este necesar ca alte detalii precum naționalitatea și adresa să fie dezvăluite”, se arată în documentul Comisiei.
Propunerea de regulament favorizează totuși introducerea sistemelor de identificare electronică. Statele membre care vor introduce astfel de sisteme vor beneficia de stimulente și, chiar dacă se subliniază că armonizarea acestor sisteme nu este necesară, vor avea loc schimburi de experiență și bune practice între state membre, iar acest lucru va conduce, de fapt, la armonizare.
Propunerea va genera, probabil, controverse în state în care există serioase preopcupări privind viața privată, cum este cazul Marii Britanii, ai cărei cetățeni s-au opus constant introducerii documentelor de identitate. “Am luptat pentru libertate și vom lupta din nou pentru libertate”, comentează un cititor EurActiv.
Securitatea reprezintă un alt motiv de îngrijorare, întrucât sistemele actuale de protecție a datelor cu character personal nu sunt complet echipate pentru a face față tehnicilor tot mai sofisticate utilizate pentru furtul de date și identități în spaţiul electronic, iar sistemele de identificare electronică vor fi, de asemenea ținta unor infractori și grupări de crimă organizată care acționează pe Internet.
Partidul Piraților din Franța a cerut să se evite centralizarea stocării datelor și să li se permită cetățenilor să dezvăluie un minim de informații personale.
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment