Se îndreaptă Franța spre neutralitatea Internetului?
Articol preluat din Newslleter-ul EDRi 11.5
În cadrul unui seminar interguvernamental privind politicile digitale, organizat în data de 28 februarie 2013, primul ministru francez Jean-Marc Avrault a anunțat că se pregătește, pentru 2014, o lege „privind protecția drepturilor și libertăților digitale”, care parea să aducă unele îmbunătățiri în ceea ce privește protecția libertății online, mai ales în direcția neutralității Internetului.
Consiliul Digital Național (Conseil national du numérique – CNNum) trebuia să-și exprime, printr-un aviz, punctul de vedere asupra neutralității Internetului. Și, „dacă pare să existe o ambiguitate legislativă în ceea ce privește protecția libertății de exprimare și comunicare pe Internet, (atunci) guvernul va iniția unele dispoziții legislative.”
În 12 martie 2013, CNNum a emis un aviz privind neutralitatea Internetului, prin care recomandă guvernului să emită o lege care să garanteze principiul ne-discriminării comunicațiilor, încercând să extindă aplicabilitatea acestuia și în cazul motoarelor de căutare și al altor servicii online. Din păcate, recomandările CNNum sunt elaborate în termeni foarte vagi și nu prevăd măsuri exacte referitoare la obligațiile operatorilor telecom în ceea ce privește neutralitatea Internetului, și nici sancțiuni împotriva restricțiilor de access impuse de acești operatori.
„CNNum nu a reușit să propună o protecție reală a neutralității Internetului. S-a încercat soluționarea unor probleme diferite printr-o singură lovitură de baghetă magică, iar acest aviz riscă să aibă drept rezultat o neutralitate neutralizată, care nu va soluționa nicio problemă. Așa cum s-a întâmplat în Olanda, Slovenia, Chile și Peru, Franța trebuie să legifereze garantarea Internetului prin introducerea de sancțiuni descurajatoarea împotriva operatorilor care restricționează în mod ilegal comunicațiile online. Dacă legea promisă de guvern este aliniată la recomandările CNNum și limitată la un minim de protecție a unei neutralități vag definite, Parlamentul va trebui să amendeze textul pentru a-i da o valoare reală.”, a afirmat Jérémie Zimmermann, purtător de cuvând al organizației franceze La Quadrature du Net, obsevator EDRi.
Dar guvernul francez a sugerat și alte măsuri care contrazic principiile drepturilor digitale. În cadrul aceluiași seminar din 28 februarie, guvernul a anunțat reintroducerea filtrării administrative a site-urilor web,un fel de „control independent” pentru „măsuri administrative de tăiere a accesului și filtrare”, fără să se menționeze nimic despre intervenții judiciare, amintind astfel de legea Loppsi care a permis autorităților să solicite ISP-iștilor și furnizorilor de servicii de găzduire să taie accesul la anumite servicii online considerate a conține pornografie infantilă.
Un alt anunț făcea referire la o reformă a legii din 1881 privind libertatea presei, pentru a se lua în considerare „forța uriașă a Internetului” , și analizarea chestiunii răspunderii furnizorilor de servicii de găzduire web și a rolului lor tot mai important împotriva conținutului ilegal.
„Guvernul acționează ca și cum neutralitatea Internetului ar fi singura chestiune importantă în ceea ce privește protecția libertății de exprimare online. Între timp, suntem matorii unei reveniri a retoricii sarkoziste care consideră că Internetul este o zonă periculoasă, nevizată de lege, ceea ce justifică ideea de poliție privată sau reîntoarcerea cenzurii administrative. Sub masca unei legi privind libertatea online, care ar putea aduce îmbunătățiri reale, guvernul francez amână o posibilă legislație privind neutralitatea Internetului și readuce în discuție chestiunea măsurilor represive”, a declarat Jérémie Zimmermann.
Informații suplimentare:
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment