Pirateria online nu trebuie învinuită pentru scăderea veniturilor industriei muzicale

  • Posted on: 29 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.6

Diferiți specialiști IT, precum și activiști și organizații în domeniul libertăților digitale au susținut, în ultimii câțiva ani, că pirateria online nu afectează veniturile industriei muzicale, iar acest lucru a fost evidențiat într-o nouă cercetare efectuată de către Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective, care este parte a Centrului de Cercetare al Comisiei Europene.

În urma examinării obiceiurilor de navigare pe Internet a 16 000 de europeni, cercetătorii au constatat că există, de fapt, o relație pozitivă între pirateria online și vizitarea magazinelor legale de muzică.

„Se pare că cea mai mare parte a muzicii care este consumată în mod ilegal de către indivizii incluși în această cercetare nu ar fi fost cumpărată dacă site-urile de descărcare de fișiere nu ar fi fost disponibile” se arată în studiul publicat de către cercetători cu titlul „Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data”.Relația dintre pirateria online și magazinele de muzică a fost stabilită prin compararea vizitelor efectuate de utilizatori pe site-uri presupuse a fi ilegale și pe site-uri care găzduiesc magazine legale de muzică, iar concluzia a fost că cei care vizitează site-uri presupuse a fi ilegale au toate șansele să viziteze și magazine legale. Streaming-ul online pare să aibă un efect stimulativ asupra vânzărilor de muzică digitală.

 „Dacă această estimare este interpretată în mod cauzal, înseamnă că accesările site-urilor legale ar fi fost cu două procente mai mici în absența site-urilor de descărcare ilegală”, se arată în cercetare. Admițând existența unor factori externi care pot influența aceste efecte, cercetării concluzionează că, în orice caz, nu există nicio dovadă a faptului că pirateria online afectează negativ vânzările industriei muzicale. Studiul subliniază faptul că „pirateria de muzica digitală nu înlocuiește cumpărarea legală de muzică în format digital. Ceea ce înseamnă că, deși există o încălcare a drepturilor de proprietate privată, este puțin probabil ca veniturile obținute din vânzarea de muzică digitală să aibă de suferit.

Studiul este foarte util în contextul dezbaterii de la nivel european privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, prezentând argumente bune împotriva supravegherii și monitorizării în creștere a conținutului protejat de drept de autor.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.