ApTI răspunde la consultarea ANCOM despre accesul terților la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon

 • Posted on: 30 October 2017
 • By: Redacția ApTI

Vineri, 27 octombrie, ApTI a dat curs consultării lansate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM – www.ancom.org.ro) în legătură cu accesul terților la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon.

Consultarea aceasta a vine ca urmare a insistențelor unor categorii de terți, atât către ANCOM cât și către furnizorii de servicii de comunicații electronice, care au obligații în contextul implementării portabilității numerelor, și care, prin urmare, au deja acces la baza de date centralizată (BDC) folosită pentru implementarea portabilității numerelor.

Un factor în această dezbatere sunt analiza și recomandarea Comitetului pentru Comunicații Electronice (ECC), din cadrul Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT). Problema analizei și a recomandării care rezultă din aceasta este că protecția datelor cu caracter personal este recunoscută, dar tratată cu foarte mare dezinvoltură, ca să nu spunem cu lipsă de interes.

Pornind de la recomandarea CEPT/ECC, ANCOM întreabă dacă și în ce condiții terții ar putea obține acces la BDC. Documentul de consultare listează, ca exemplu, patru categorii de terți care ar putea primi acces la BDC:

 1. transportatori internaționali;
 2. furnizori de servicii SMS;
 3. furnizori de servicii VoIP/OTT;
 4. companii care originează un număr mare de apeluri.

Este pusă în balanță protecția datelor cu caracter personal ale utilizatorilor serviciului de portabilitate a numerelor de telefon, pe de o parte, și optimizarea costurilor unor clase de terți care își pot desfășura activitatea și în lipsa accesului la BDC. Fiind puși în față acestei dileme, protecția drepturilor clienților ar trebui să primeze în față optimizării costurilor câtorva clase de companii.

Pornind de la analiza a ceea ce implică accesul de către terți la BDC din punctul de vedere al protecției datelor cu caracter personal și ținând cont de faptul că unele categorii de terți desfășoară activități în care accesul la BDC este esențială pentru desfășurarea respectivelor activități, ApTI recomandă ca terții să poată primi acces la BDC doar în cazul în care activitatea respectivilor terți are legătură directă cu furnizarea unui serviciu de rutare mai eficientă a apelurilor către numere de telefon portate.

Mai mult decât atât, pentru a limita pe cât posibil posibilitatea de apariție a unor consecințe negative legate de partajarea datelor din BDC cu terții, datele la care primesc acces aceștia ar trebui să se limiteze la strictul necesar:

 • numărul de telefon portat;
 • numerele de rutare aferente acestuia.

Nu ar trebui comunicat terților nimic mai mult de ceea ce este strict necesar pentru implementarea eficientă a rutării apelurilor.

Nu în ultimul rând, un terț care cere acces la informațiile din BDC ar trebui să dovedească faptul este în măsură să respecte cerințele impuse de Regulamentul General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR), ideal printr-o certificare, și că utilizarea informațiilor din BDC are loc doar în limitele impuse de către Regulament.

Foto: Portabilitate.ro


 

Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.