"Mașina de cenzură" din reforma copyright în UE: cum se va lua decizia

  • Posted on: 4 April 2018
  • By: Redacția ApTI
Uniunea Europeană este în plin proces de reformare a legislației privind drepturile de autor. În septembrie 2016, Comisia Europeană a propus controversatul său proiect pentru noua directivă privind drepturile de autor, care include filtre obligatorii pentru fișierele utilizatorilor (fișier PDF) în timpul upload-ului și inițiativa implementării unui nou drept de autor auxiliar pentru editorii de presă.  
 

Care este procesul prin care trece o propunere legislativă, de la inițiativă și până la adoptare

 

Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat propunerea nepotrivită în septembrie 2016, iar aceasta a fost apoi trimisă Consiliului Uniunii Europene (format din cele 28 de state membre ale UE) și Parlamentului European.

 

Consiliul Uniunii Europene

În cadrul Consiliului, sub presiunea deloc subtilă a Comisiei, se încearcă definirea unei "abordări generale", care să poată fi negociată cu Parlamentul European. În dosarul reformei copyright, propunerile pentru o "abordare generală" prezentate au avut în principiu același conținut și uneori au fost chiar mai drastice decât propunerea inițială a Comisiei Europene.

 

Parlamentul European

În cadrul Parlamentului European, Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a numit-o pe deputata malteză Therese Comodini Cachia pentru gestionarea acestui dosar. Comodini a elaborat un proiect de poziție în martie 2017, care a reprezentat un efort de a găsi un compromis rezonabil. Ea a fost apoi aleasă în Parlamentul maltez și a fost înlocuită de raportorul Axel Voss, un promotor al sistemelor de filtrare automată a fișierelor în timpul încărcării și al introducerii noului drept de autor auxiliar, chiar într-o variantă mai drastică decât propunerea Comisiei (el propune ca remunerațiile editorilor să fie obligatorii). Această schimbare bruscă de direcție a încetinit progresul dosarului reformei copyright în Parlament.
 
În Parlamentul European, în loc să se voteze amendamentele depuse de parlamentari, au loc întâlniri private în care se încearcă combinarea unor amendamente pentru a se ajunge la un consens mai larg. În mod excepțional, proiectele de compromis sunt făcute publice, deși neoficial (fișier PDF), de parlamentari din grupurile de lucru privind drepturile de autor. Odată ce aceste "amendamente de compromis" sunt susținute de suficienți factori de decizie, acestora li se dă o formă finală și, în cadrul votului Comisiei, amendamentele de compromis sunt votate primele, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil să nu fie adoptate. Comisia votează apoi pentru a-și acorda mandat de negociere cu Consiliul în procesul de trialog. Acest vot este așteptat în perioada 23-24 aprilie 2018 (dar sunt voci care spun că va fi amânat din nou).

 

Trialogul - se ajunge la consens

Odată ce Parlamentul și Consiliul și-au definitivat pozițiile oficiale ("abordarea generală" a Consiliului și "raportul" Comisiei JURI), are loc o nouă rundă de întâlniri cu ușile închise, de această dată între instituții. Acestea se întâmplă sub îndrumarea "neutră" a Comisiei Europene. Întâlnirile continuă pe o perioadă nedeterminată de timp. Adesea, sfârșitul președinției prin rotație a Consiliului este folosit ca pretext pentru a invoca o urgență, cu scopul de a împinge ambele părți (Consiliul UE și Parlamentul) să ajungă la un compromis.
 
După ce s-a ajuns la un acord, vor mai trece câteva luni, timp în care textul convenit este pus la punct din punct de vedere juridic și este tradus în toate limbile oficiale. Apoi, la câteva luni după încheierea negocierilor, Parlamentul și Consiliul ajung să voteze formal pentru a adopta textul convenit.

(Text tradus și adaptat de Cezara Panait, după articolul original de la EDRi.org; infografie tradusă de George Hari Popescu, după infografia originală de la EDRi.org)


Ce poți face?

Următoarele săptămâni sunt cruciale. Contactează-ți reprezentanții din comisia JURI! Folosește hashtag-urile #censorshipmachine, #filterfail și #savethelink
 
> Arată-le reprezentanților tăi că ești împotriva filtrului de upload (Articolul 13) și creării unui nou drept auxiliar pentru editorii de presă (Articolul 11) prin care aceștia vor putea cere indemnizații din partea agregatorilor de conținut. Acesta din urmă fost poreclit "taxa pe link" sau îi mai poți spune "dreptul pe snippet". Practic, editorii de presă vor putea controla ce apare în motorul tău de căutare, ce poți să postezi pe Facebook și ce ai voie să citești online și offline!  
 
> Sună-i GRATUIT prin tool-ul Save the Link SAU scrie-le un mesaj personalizat SAU trimite-le cărțile poștale ApTI (downloadează-le de aici sau vino la noi la sediu și ne ocupăm noi să ajungă ilustratele la Bruxelles).
 
Europarlamentarii noștri sunt:
 
> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, (consilier pe copyright: Laurențiu Gavra, laurentiu.gavra@europarl.europa.eu), e-mail daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.
 
> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, email razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.
 
Pe Daniel Buda îl găsești pe Twitter și Facebook cu @MEPDanielBuda, iar pe Răzvan Popa îl poți tag-ui pe Facebook. Uite câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele:

.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Protejați-ne libertatea de exprimare online și păstrați Internetul liber! Vă rugăm să respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Luați măsuri pentru protejarea vieții noastre private online. Vă rugăm să respingeți Articolul 13 din propunerea de directivă #copyright! Say no to the #censorshipmachine
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Arătați că vă pasă despre diversitatea media, cultură și libertatea de exprimare a cetățenilor: respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Filtrele de upload nu funcționează, iar crearea unui nou drept auxiliar pentru “salvarea” marilor trusturi tradiționale de presă este greșită. Vă rugăm să eliminați Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! #filtersfail #savethelink

Sau poți prelua direct mesajele în engleză:
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink

La nivel național, Ministerul Culturii prin ORDA consolidează poziția României. Scrie-le cum te afectează noile prevederi la afaceri.europene@cultura.ro și office@orda.gov.ro! Editorii de presă, reprezentanții producătorilor din industria muzicală și organismele de gestiune colectivă și-au spus răspicat punctul de vedere la ultima dezbatere publică. E și rândul tău!
 
ApTI a lansat o campanie video în care a rugat 10 persoane din medii diferite să explice cum îi va afecta directiva copyright.

Abonează-te la canalul ApTI de YouTube și vezi aici argumentele noastre împotriva creării unui nou drept de autor și a filtrelor de upload.
Foto intro: Communia-association.org

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.