Stravos Lambrinidis: primul Reprezentant Special al UE pentru Drepturile Omului

  • Posted on: 2 August 2012
  • By: Redacția ApTI

În data de 25 iulie 2012, Consiliul Uniunii Europene l-a numit pe Stravos Lambridinis, fost membru al Parlamentului European, ca Reprezentant Special UE pentru Drepturile Omului, ca urmare a propunerii înaintate de către Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externă şi de Securitate.

Această numire vine în urma unor solicitări repetate ale Parlamentului European şi recomandării Comisiei pentru afaceri externe. În 24 mai 2012, Comisia pentru afaceri externe a solicitat Consiliului să numească un reprezentant special, de nivel înalt, pentru drepturile omului, care să aibă o reputaţie internaţională. Crearea acestei funcţii este în conformitate cu Planul de Acţiune şi Cadrul Strategic privind Drepturile Omului şi Democraţia adoptat la nivelul UE în 25 iunie 2012.

Lambridinis are o experienţă îndelungată în domeniile drepturile omului şi relaţii internaţionale. În trecut, a fost nominalizat preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului din cadrul baroului Washington. A lucrat pentru Ministerul grec al afacerilor externe şi a devenit Ambasador al Republicii Elene. În 2006, a fost ales membru al Parlamentului European, în cadrul căruia a activat ca vice-preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile. În 2009, a fost ales vice-preşedinte al Parlamentului European. Între iunie şi noiembrie 2011, a fost ministru de externe al Greciei.

Rolul Reprezentantului Special pentru Drepturile Omului este de a asigura promovarea la nivel internaţional a politicii UE în domeniul drepturilor omului. Mandatul va fi larg şi flexibil, pentru ca Lambridinis să se poată adapta la diverse situaţii. Reprezentantul Special va lucra îndeaproape cu Serviciul European pentru Acţiune Externă. Responsabilităţile sale vor include reprezentarea UE la nivel internaţional, interacţionarea cu ONU şi prezidarea discuţiilor cu state terţe privind drepturile omului. Mandatul iniţial al lui Lambridinis se va încheia la 30 iunie 2014. Prin numirea Reprezentantului Special se are în vedere consolidarea eficienţei şi consistenţei politicii UE în domeniul drepturilor omului.

Numirea Reprezentatului Special a fost apreciatăde către membrii Parlamentului European, în special de către preşedintele Parlamentului, Martin Schulz (Germania, S&D) şi preşedintele Subcomisiei pentru drepturile omului, Barbara Lochbihler (Germania, Grupul Verzilor).

Această numire demonstrează dorinţa UE de a considera drepturile omului drept una dintre strategiile sale prioritare şi de a da Uniunii o voce unită în chestiuni privind drepturile omului.

Informaţii suplimentare:

Articol de Marie Humeau - EDRi

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.