Protecția dreptului la viață privată: Parlamentul European

  • Posted on: 29 January 2013
  • By: Redacția ApTI

28 ianuarie este ziua protecției datelor cu caracter personal. În 2013, ApTI își propune să vă prezinte, în săptămâna ce începe cu această dată, cinci subiecte (câte unul în fiecare zi) de interes pentru protecția vieții private și a datelor personale în societatea informațională de astăzi. Continuăm cu o scrisoare către europarlamentarii români referitoare la propunerea de Regulament privind potecţia datelor.

Modificarea reglementărilor Uniunii Europene în domeniul protecției datelor cu caracter personal este un subiect intens dezbătut la nivel european. În momentul de față, propunerea de Regulament privind protecţia indivizilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţie a acestor date se află în dezbaterea Parlamentului European, care o poate adopta în forma propusă de către Comisia Europeană sau îi poate aduce îmbunătățiri.

În acest context, ApTI a transmis astăzi o scrisoare către europarlamentarii români, în care își exprimă punctul de vedere cu privire la propunerea de regulament.

ApTI consideră că ca regulamentul propus de către Comisia Europeană conține o serie de prevederi importante care vor contribui la consolidarea regulilor existente și la introducerea de principii noi care să ofere o protecție adecvată a datelor cu caracter personal și a vieții private a indivizilor. Printre aceste prevederi se numără: reglementarea mai în detaliu a dreptului de a fi uitat, introducerea noțiunii de portabilitate a datelor, precum și a conceptelor de „privacy by design” și „privacy by default”, obligația de notificare a cazurilor de încălcare a securității datelor.

Pe de altă parte, însă, ApTI atrage atenția asupra faptului că regulamentul are și prevederi care trebuie revizuite și îmbunătățite înainte de adoptarea acestuia, și consideră că Parlamentul European are obligația de a analiza cu atenție acest Regulament și de a se asigura că prevederile sale reprezintă cel mai bun răspuns la actualele provocări la adresa protecției vieții private și a datelor cu caracter personal.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.