Ziua Europeană a Protecției Datelor > 8 organizații cer o mai bună protecție a confidențialității comunicațiilor!
Regulamentul ePrivacy are ca scop protecția vieții private în domeniul comunicațiilor electronice. Cu toate acestea, companiile de telecomunicații și marile grupuri de lobby din industrie încearcă sabotarea acesteia în timp ce Consiliul Uniunii Europene amână adoptarea regulamentului și înaintează măsuri care au ca scop slăbirea acestuia și transformarea lui într-un text irelevant. Șase organizații europene și internaționale cer adoptarea unui Regulament ePrivacy puternic. Protecția datelor personale a utilizatorilor de Internet este mult mai importantă decât dorința corporațiilor de a exploata aceste date în scopuri comerciale.
# Fără blocarea accesului în cazul refuzării profilării!
În Considerentul 20 din propunerea de Regulament, Consiliul Uniunii Europene a înlocuit cuvântul "și" cu un "sau" iar astfel, prin această editare aparent nesimnificativă, au fost inversate semnificațiile unor măsuri de protecție importante. Contrar formulării inițiale "consimțământ și transparență", tehnici abuzive de monitorizare online vor fi posibile dacă este utilizată în schimb sintagma "consimțământ sau transparență". Acest lucru înseamnă că utilizatorii de Internet vor avea două opțiuni: să se expună supravegherii comerciale sau să nu folosească deloc serviciul. În aceste condiții, Regulamentul ePrivacy ar degrada standardele impuse de GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor). Este necesar ca editarea sus-menționată să fie adusă la forma inițială, atât în paragraf cât și în celelalte articole deopotrivă.
În cadrul Articolului 8 (2), Parlamentul European propune interzicerea blocării accesului la conținut în cazul în care utilizatorul nu își dă acordul privind urmărirea activității sale online. Consiliul European în schimb a omis adăugarea unei prevederi similare. În acest context, libertatea de decizie a utilizatorului își va pierde esența și va fi lipsită de sens. Prin urmare solicităm interzicerea blocării accesului la conținut în cazul în care utilizatorii nu îți dau acordul asupra tracking-ului!
# Protecția vieții private ca mod implicit (Privacy by Default)
Articolul 10 ar trebui să susțină faptul că dreptul la confidențialitate al tuturor utilizatorilor de Internet este protejat în mod implicit și prin însăși felul în care a fost conceput serviciul sau produsul (privacy by sedign and by default). Propunerea Parlamentului European este pe aliniată GDPR și este susținută de autoritățile pentru protecție a datelor. Totuși, Consiliul Uniunii Europene propune ca Articolul 10 să fie șters în întregime, astfel ei cedează presiunilor venite din partea industriei reclamelor. Dacă Articolul 10 va fi șters, vor fi afectate în special grupurile vulnerabile de cetățeni: oamenii în etate, copiii și oamenii care nu au conștientizat cum sunt exploatate datele lor. Am putea ajunge să nu mai avem posibilitatea de a închide accesul unor terțe părți la datele noastre, din browser. Noi cerem un Articol 10 puternic, care să instaureze prin design și în mod implicit protecția vieții private.
# NU reținerii metadatelor!
În prezent, Directiva ePrivacy permite procesarea meta-datelor pentru scopuri limitate. Consiliul Uniunii Europene vrea să slăbească această măsură. În loc să întărească protecția oferită datelor generate de comunicațiile noastre, Consiliul dorește să ofere furnizorilor de telecomunicații mai multe oportunități de a ne monitoriza.
Când și cum comunicăm nu este treaba altcuiva! Deși furnizorii de telecomunicații vor avea posibilitatea să stocheze datele despre comunicațiile noastre doar într-un mod pseudo-anonim, acest lucru nu oferă suficientă protecție utilizatorilor. Datele pseudonime poate fi inversate și asociate cu o persoană reală. Colectarea datelor pseudo-anonime poate fi folosită pentu a urmări indivizi și pentru a dezvălui cele mai intime detalii ale vieților pe care aceștia le duc. Cerem ștergerea Articolului 6(2a), iar schimbările aduse Articolului 6(2) trebuie să fie retrase!
# Protecția datelor, din momentul în care sunt stocate
Textul produs de Consiliul Uniunii Europene clarifică faptul că protecția datelor se aplică în tranzit. Proiectul Parlamentului European propunea ca datele să fie protejate o dată ce ele sunt stocate. Acest detaliu este foarte important. Multe servicii precum aplicații de mesagerie sau aplicații care permit schimbul de date comunică cu un server central. Trebuie să fie foarte clar definit ce poate să facă o companie care deține acest server central cu mesajele noastre. Nu vrem ca aceste companii să ne scaneze mesajele după ce le-am primit. Datele trebuie protejate și în timpul tranzitului, și după stocare.
ApTI și alte 7 organizații susțin aceste solicitări și cer Consiliului Uniunii Europene de Ziua Internațională a Protecției Datelor o protecție sporită a vieții private în domeniul comunicațiilor electronice!
Lista completă de organizații:
Digitalcourage e.V. (Germany)
Netzwerk Datenschutzexpertsie (Germany)
Digitale Gesellschaft e.V.
Vrijschrift (the Netherlands)
Privacy International (International)
ApTI (Romania)
Datenschutzraum e.V. (Germany)
Initiative für Netzfreiheit (Austria)
(Articol tradus de Alexandra Ștefănescu)
Add new comment