Numărătoare inversă până la votul din Parlamentul European care poate salva sau distruge neutralitatea Internetului

  • Posted on: 23 October 2015
  • By: Redacția ApTI

Marți, 27 Octombrie 2015, în plenul Parlamentului European va avea loc votul privind Piața Unică de Telecomunicații (în lb. Engleză: Telecom Single Market – TSM) care include, printre altele, reguli legate de neutralitatea Internetului.

UPDATE: Aceste informații au fost comunicate și tuturor celor 31 de europarlamentari români cu date de contact valide pe site-ul Parlamentului European. Ne vom folosi de această ocazie pentru a-i reaminti domnului europarlamentar Mihai Ţurcanu că nu are listate nici un fel de date de contact pe pagina domniei sale de la Parlamentul European și a-l indemna să remedieze această stare de fapt.

Anul trecut, la primul vot al plenului Parlamentului European pe problema neutralității Internetului, rezultatul a fost promițător pentru libertatea Internetului. Din păcate, trialogul dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European a produs un rezultat dezamăgitor. „Dezamăgitor” este un termen care aproape că nu-și are locul prin cât de blând este, ținând cont de faptul că în documentul rezultat în urma trialogului nici măcar nu se găsește pe undeva termenul de „neutralitate a Internetului”.

Acum, al doilea vot din plenul Parlamentului European oferă o ultimă ocazie pentru a fi îndreptate derapajele trialogului și a readuce textul regulamentului cel puțin pe linia de plutire, în concordanță cu textul votat anul trecut în Parlamentul European. În acest sens, există o serie de amendamente propuse care pot repara problemele textului produs în urma trialogului. Acestea abordează trei probleme principale:

  1. În primul rând, așa-zisele „servicii specializate” sunt permise atât timp cât sunt catalogate drept „necesare”. Cu toate acestea, definiția acestei necesități este mult prea vagă, permițând acordarea unui statut preferențial anumitor tipuri de trafic chiar și atunci când acest lucru nu este necesar cu adevărat.
  2. Practicile de management al traficului sunt permise în situații care sunt atât de defectuos definite  încât, în practică, vor permite discriminarea traficului aproape fără nici o consecință pentru cei care o vor face, pe de o parte, și cu consecințe negative majore pentru inovare și libertarea Internetului, pe de alta.
  3. Nu sunt interzise practicile de tip „Zero Rating”, care permit operatorilor de telecomunicații să ofere acces necontorizat la unele servicii (de exemplu YouTube, Facebook , WhatsApp etc.), în timp ce toate celelalte sunt contorizate, asta însemnând că jucătorii mari de pe piață își pot cumpăra un tratament preferențial și anti-competitiv în defavoarea noilor veniți.


Mai multe detalii despre neutralitatea Internetului și de ce este aceasta importantă puteți găsi în documentul pregătit de EDRi. Pentru sprijini adoptarea amendamentelor necesare pentru o adevărată neutralitate a Internetului descrise mai sus, puteți folosi site-ul campaniei Save the Internet pentru a vă contacta europarlamentarii, sau puteți găsi lista și datele de contact ale europarlamentarilor (români și nu numai) pe site-ul Parlamentului European.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.