Comitetul ITRE al Parlamentului European votează împotriva unui Internet liber și deschis

  • Posted on: 24 March 2014
  • By: Bogdan Manolea

de Joe McNamee - Articol original

Comitetul pentru Industrie (ITRE) al Parlamentului European a votat în această dimineață (Marți, 18 Martie 2014) să pună capăt Internetului liber, deschis și competitiv care a adus numeroase beneficii sociale și economice cetățenilor Europeni și oamenilor de peste tot.

În concordanță cu intențiile din spatele propunerii inițiale a Comisiei Europene ( http://edri.org/ec_strategy/ ), textul Comitetului pentru Industrie este confuz, înșelător și contradictoriu. Rezultatul poate fi caracterizat mai degrabă ca portița decât ca lege, fiind un exercițiu de cinism care vorbește despre interzicerea discriminării în timp ce, în realitate, o permite.

În conformitate cu propunerea, va fi posibil pentru companiile de telecomunicații să prioritizeze  propriile servicii online prin simpla redefinire a acestora drept "servicii specializate". Companiile de telecomunicații vor putea să împiedice start-up-urile inovative de la a intra pe piață prin creerea de înțelegeri cu monopoluri online din afara Uniunii Europene. Una peste alta, companiilor de telecomunicații li se permite să restricționeze accesul către clienții lor - creând un nou monopol - același tip de monopol care a dus la prețuri exorbitante pe piața de telefonie mobilă. Dacă acest rezultat nu este răsturnat de votul din plenul Parlamentului European de pe 3 Aprilie, rezultatul va fi un mediu online mai slab și mai sărac, în detrimentul cetățenilor și inovatorilor Europeni. Până la urma, și fostele monopoluri din telecomunicații își vor da seama că un Internet slab, necompetitiv și lipsit de inovație îi afectează și pe ei, dar va fi deja prea târziu.

Textul slab al acestei propuneri legislative este, în mod parțial, rezultatul grabei de a elimina tarifele de roaming în rețelele de telefonie mobilă pentru a crea publicitate pozitivă înaintea alegerilor Europene. În realitate, textul privitor la neutralitatea rețelelor adoptat de Comitetul pentru Industrie este atât de incoerent încât vor fi necesare câteva luni pentru ca Consiliul de Miniștri să-l poată repara. Asta înseamnă că termenul ambițios pentru eliminarea tarifelor de roaming, care a fost anunțat cu surle și trâmbițe, nu va putea fi respectat oricum.

O veste bună, în perspectiva votului din plenul Parlamentului European, este că Comitetul pentru Industrie a votat ca persoana responsabilă pentru acest fiasco (Pilar Del Castillo, grupul EPP, Spania) să nu mai conducă și următoarea etapă a negocierilor din cadrul acestui proces legislativ.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.