Decizie a Curţii Constituţionale franceze privind răspunderea limitată a bloggerilor

  • Posted on: 22 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.18

Curtea Constituţională franceză a decis, în 16 septembrie 2011, că administratorii site-urilor web (cum ar fi editorii de bloguri şi forumuri online) nu trebuie să răspundă penal, în mod automat, pentru comentariile postate pe site-urile lor. Acţiunea a fost intentată în instanţă de către o companie de distribuţie împotriva unui blog creat de către unul dintre francizaţii săi, blogul respectiv conţinând comentarii critice ale cititorilor la adresa companiei mamă.

Curtea a argumentat că editorul online nu are cunoştinţă, în prealabil, despre conţinutul comentariilor postate pe site-ul său. De asemenea, comentatorul poate să rămână anonim şi greu de identificat. “Posibilitatea identificării autorilor mesajelor prin intermediul datelor de comunicare stocate de către operatorii tehnici este mult prea incertă pentru a putea constitui o garanţie” a spus Curtea. Întrucât site-ul nu poate identifica autorul comentariilor, neputând, astfel, stabili/transmite responsabilitatea, este inacceptabil ca editorul site-ului să fie sancţionat pentru mesaje despre care nu a avut cunoştinţă înainte de publicarea lor.

Curtea a explicat şi faptul că legislaţia privind mass-media, care conţine prezumţia responsabilităţii pentru directorii unei publicaţii, nu s-ar aplica direct în acest nou domeniu.

Într-adevăr, amendamentele aduse legii privind comunicaţiile audio-vizuale conţin un paragraf conform căruia: “directorul sau co-editorul unei publicaţii nu răspunde penal ca actor principal dacă se poate stabili că nu a avut cunoştinţă despre mesaje înainte ca acestea să fie postate online sau dacă, având cunoştinţă despre existenţa acestor mesage, a acţionat prompt pentru a le retrage”. Legea nu spune însă nimic despre creatorul unui serviciu online a cărui răspundere ar putea fi implicată în cazul în care autorul mesajului nu poate fi identificat

Interpretarea Curţii Constituţionale se bazează pe aceleaşi principii care au fost aplicate în februarie 2011 de către Curtea de Casaţie, care a recunoscut statutul de servicii de găzduire a câtorva servicii Web 2.0, declarând că acestea nu sunt responsabile pentru conţinutul postat online pe platformele lor dacă nu au fost informate în mod corespunzător.

“Aceste decizii constituie o jurisprudenţă bine-venită în Franţa”, a declarat Meryem Marzouki (reprezentant al IRIS, membru EDRi), “însă încă există riscul ca legislaţia ulterioară să extindă răspunderea penală a deţinătorilor de bloguri pentru comentariile şi pentru alt conţinut generat de către terţi pe blogurile lor.”

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0   

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.