X (adica fostul Twitter) față-n față cu DSA-ul

  • Posted on: 24 October 2023
  • By: Redacția ApTI

Recent, X (sau Twitter, pe numele pe care-l știm cu toții) a fost în centrul atenției oficialilor de la Bruxelles, dar mai ales în centrul atenției lui Thierry Breton, Comisarul European pentru Piața Internă.

Merită să vă povestim despre asta pentru că adevărul pare a fi undeva la mijloc.

Totul a început cu o serie de scrisori pe care Thierry Breton le-a înaintat întâi catre X (Twitter) , și apoi către Meta,, TikTok și YouTube. În aceste scrisori, Comisarul Breton le cerea, folosind ca pretext DSA - noul regulament UE privind serviciile digitale -  să ia măsuri cu privire la răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal pe platformele lor. Conținutul scrisorilor făcea referire atât la postări false legat de acțiunile violente din Fâșia Gaza și Israel, dar și la dezinformare în contextul alegerilor din state membre UE.

Deși avea dreptul conform DSA să investigheze dacă există probleme și cum reușesc (sau nu) marile platforme să facă față asaltului de informații în contextul unui moment delicat, comisarul Breton a reușit să pună mai multe paie pe foc, în loc să ne dea tuturor o lecție despre cum DSA devine o normă predictibilă

Ce ne-a îngrijorat pe noi cel mai mult, în aceste scrisori, este semnul egal pus între dezinformare și conținut ilegal. De asemenea, Breton pune presiune pe platforme dându-le un termen-limită de 24 de ore în care acestea trebuie să răspundă și să descrie măsurile pe care le-au luat ca să prevină răspândirea dezinformării.

Doar ca Regulamentul DSA nu are aceste obligații - în schimb, vorbește doar despre ce trebuie să facă marile platforme (denumite în engleza cu acronimul  VLOP - Very Large Online Platforms) în cazul conținutului ilegal. În cazul altor riscuri sistemice sau de moderare a conținutului - și aici putem include riscul dezinformării - DSA-ul cere platformelor să dovedească că iau măsuri pentru a preveni și a reduce aceste riscuri.

ApTI a semnat, alături de Access Now, Article 19 și 25 de alte organizații, o scrisoare deschisă adresată Comisarului Thierry Breton, cerându-i să sprijine aplicarea fermă a DSA, dar nu în detrimentul procesului echitabil și al statului de drept. Amintim, în această scrisoare, că atunci când punem semnul egal între informații false și conținut ilegal, putem ajunge inclusiv să amuțim în mod disproporționat tot grupurile vulnerabile și pe cei care apără drepturile omului.

Jan Penfrat, de la European Digital Rights, zice pe șleau că scrisorile lui Breton sun: “exact ceea ce ne-am temut că se va întâmpla dacă vom acorda competențe de aplicare a legii unei comisii politice: folosirea amenințării cu puterile pe care le are pentru a determina platformele să facă lucruri pe care nu sunt obligate să le facă”

Dar nici X (Twitter) nu-i un sfânt în această dezbatere, ce pare mai degrabă un scandal de online și nu implementarea unui Regulament european. De exemplu Elon Musk, la rândul lui, răspunde teatral pe X mesajelor lui Breon, mințind de îngheață apele. Vă invităm să vă bucurați de schimbul lor de mesaje și redăm aici partea care ni s-a părut nouă memorabilă:

 

@ThierryBreton
Following the terrorist attacks by Hamas against [Israel], we have indications of X/Twitter being used to disseminate illegal content & disinformation in the EU.

Urgent letter to @elonmusk on #DSA obligations

 

@elonmusk
Our policy is that everything is open source and transparent, an approach that I know the EU supports.

Please list the violations you allude to on X, so that that the public can see them.

Merci beaucoup.

 

Elon Musk pare ca susține că politica companiei X este de a face totul transparent și de a oferi software liber. Nu știm ce a vrut să spună autorul, fiindcă X a fost și este o platformă cu  codul închis.

Iar partea de transparența este minunată, dar lipsește cu desăvârșire. De exemplu, inițiativa Who Targets Me, care urmărește reclamele politice pe platformele de social media, documentează faptul că biblioteca de reclame de pe X, pe care platforma e obligată să o publice, în conformitate cu Regulamentul DSA, merge cu sughițuri.

Povestea va continua.

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.