“Educaţia, un fapt social şi individual în acelaşi timp” - Constantin Narly

  • Posted on: 17 December 2008
  • By: Cosmin L. Neagu

Văzută în mare parte ca o "acţiune exercitată de generaţiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viaţa socială" [Emile Durkheim], educaţia riscă să se strecoare în viaţa adultă doar din întâmplare și doar ca un produs secundar. Acceptarea cu seninătate a acestei realităţi este cu atât mai ridicolă și înspăimîntătoare cu cât educaţia este singurul instrument care ne permite depăşirea stadiului de simplu animal.

Dacă educaţia instituţionalizată este o mare consumatoare de resurse și rezultatele sunt de foarte multe ori iluzorii și ne adaptate realităţii nu putem spune acelaşi lucru și despre educaţia individuală care ne este uşor accesibilă prin intermediul Internetului și care are ca unice costuri puţină atenţie și câteva minute pe zi.

Printre piedicile educaţiei individuale se poate identifica inconștiența, lenea, cantitatea mare de informație nestructurată sau lipsa de incredere și cum citirea acestui articol presupune cel puțin într-o anumită depașirea primelor doua piedici voi încerca mai jos să listez câteva dintre resursele care îmi sunt mie de ajutor:

TED.COM: idei ce merită răspândite (gratuit)

Proiect ce reușește să uimească constant prin subiectele abordate cât și prin calitatea invitaților din domenii precum știință, artă și design, politică, cultură, afaceri, probleme globale, tehnologie si divertisment.

Incepând cu anul 2008 putem găsi pe situl lor, saptamanal câteva prezentări noi ale unora dintre cele mai mari personalitați ale lumii cum ar fi James D. Watson [co-descoperitorul ADN-ului], Sergey Brin & Larry Page [fondatorii Google], Jimmy Wales [fondatorul Wikipedia], Murray Gell-Mann [laureat al premiului Nobel pentru fizica], Bill Clinton, Al Gore sau Stephen Hawking.

Lista completă a invitaților: http://www.ted.com/index.php/speakers
Prezentări video: http://www.ted.com/index.php/themes/list

StumbleUpon: serviciu de recomandări personalizate (gratuit)

StumbleUpon permite identificarea unor resurse pe Internet prin definirea preferințelor personale cât și a relațiilor dintre utilizatorii serviciului.

La înscriere se pot defini o serie de preferinte organizate pe cateva grupuri mari de interes cât și pe subdiviziuni ale acestor grupuri: Adult, Arta, Istorie, Afaceri, Calculatoare, Sanatate, Muzica, Filme, Religie, Stiinta si Tehnologie sau Sport dupa care se instaleaza un plugin de browser (exista plugin-uri gratuite pentru toate browserele importante). Plugin-ul vă oferă posibilitatea de a marca printr-un click paginile web pe care le considerati valoroase și vă poate recomanda pagini web cu probabilitate mare de a se încadra în preferintele dv.

Prin folosirea acestui serviciu recomandările devin din ce în ce mai pertinente și veți descoperi lucruri tot mai interesante și utile.

http://www.stumbleupon.com/
http://video.stumbleupon.com/

Identificaţi câteva resurse valoroase pentru educația dv. și faceți-vă o obișnuință în a le consulta periodic. 5-10 minute pe zi sau 30 minute pe săptămână este un preț pe care cu siguranță ni-l permitem cu toții iar beneficiile sunt importante, mai ales într-o lume atât de dinamică.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.