Cum ne criptam emailurile - atelier practic pe 18 Septembrie.

  • Posted on: 17 September 2014
  • By: Bogdan Manolea

In cadrul atelierelor TheSponge, pe 18 septembrie se organizeaza un eveniment de Fundatia Ceata prin care puteti invata cum sa va criptati emailurile sau mesajele instant. Daca va intereseaza, luati-va calculatorul si hai la intalnire. Detalii mai jos:

 

Vrei să înveți bazele modalităților de protecție a datelor transmise prin e-mail și mesaje instant? Sau poate să descoperi cum să securizezi eficient comunicarea online și să ai acces la o rețea formată din utilizatorii aceleiași metode de criptare? Vino la atelierul suținut deFundația Ceata în cadrul laboratorului media experiemental Sponge.

BUCUREȘTI, joi 18 septembrie, începând cu ora 17:30 la sediul la sediul Active Watch din Calea Plevnei nr. 98, Bl 10C, va avea loc atelierul Fundației Ceata cu tema Securizarea comunicării pe Internet, în urma căruia poți învăța bazele securizării comunicării online.Acest atelier se desfășoară în cadrul laboratorului media experimental Sponge.

Înscrierile pentru atelier se fac aici sau printr-un e-mail către Fundația Ceata la info@ceata.org / 0761 810 100.

Câtă încredere ai în protecția datelor tale în timpul comunicării online?  Există metode pentru criptarea și asigurarea protecției, confidențialității și integrității datelor tale folosind programe libere.

În cadrul atelierului de joi18 septembrie, poți învăța cum să securizezi comunicarea prin e-mail utilizând programul de criptare liberGNU Privacy Guard, dar și metode de criptare a conversațiilor prin mesaje instant cu programul liber OTR (Off-the-Record Messaging).

În același timp, aceste programe de criptare oferă mai mult decât securizarea comunicării. Programul GPG, de exemplu, este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, creând o rețea bazată pe încredere (Web of Trust). De asemenea, unii jurnaliști de investigație sau anumite surse pot fi contactate doar prin intermediul acestor metode de criptare. Marile proiecte de presă recente au fost realizate folosind metode de comunicare securizată (WikiLeaksOffshore leaksSnowden files).

Pentru a participa la atelier în cele mai bune condiții ai nevoie de un laptop și de instalarea unui program liber ca Mozilla Thunderbird, care se poate descarca chiar de aici.

Atelierul se desfășoară în conformitate cu tema lunii septembrie, PROGRAMELE LIBERE. Dacă ești deja pasionat și vrei să te conectezi la comunitatea celor care promovează o lume digitală liberă, sau dacă îți sună interesant și vrei să vezi cu ce se mănâncă treaba asta, urmărește articolele de pe site-urile http://ceata.org și http://thesponge.eu. Dacă vrei să contribui cu un articol pe această temă, trimite-l la adresa contact@thesponge.eu și înscrie-te pe lista noastră de discuții.

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Înca de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere. Cele mai importante momente din istoria proiectului Ceata sunt înscrise pe pagina dedicată. Scopul Fundației Ceata este să elibereze utilizatorii români de restricțiile din artă și din tehnologie, cu respectarea legislației române în vigoare. Deviza fundației este „Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale”, al cărei acronim (recursiv) este „Ceata”.

Sponge este un laborator media experimental care conectează organizații din domeniul media, tehnologia informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de eliberare a informației de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă și verificabilă sub formă de articole sau aplicații. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri și conferințe. Partenerii Sponge sunt CRJI, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, ApTI și Facultatea de Științe Politice - Universitatea București. 

Această activitate este finanțată în cadrul proiectului „Sponge - conectarea rețelelor și comunităților de inovatori din domeniul media, tehnologia informației și a comunicării”. Pentru perioada aprilie 2014 – martie 2015, proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 74 163 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați: www.eeagrants.org

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.