Comisia Europeană încearcă să extindă controlul guvernamental asupra Internetului

  • Posted on: 9 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.17

Directoratul General pentru Societate Informaţională şi Media din cadrul Comisiei Europene a elaborat recent o serie de şase documente de politică menite să extindă controlul guvernamental asupra Internetului.

Aceste politici au în vedere măsuri care includ: controlul guvernamental asupra numelor de domenii care pot fi înregistrate, dreptul de veto al guvernelor asupra noilor nume de domenii, modificări structurale semnificative la nivelul ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), introducerea obligaţiei ca organizaţia să respecte avizele formulate de către guverne (cu excepţia cazurilor în care se consideră că acestea sunt ilegale sau afectează stabilitatea Internetului) şi crearea a două organisme care să supravegheze procesele decizionale şi politicile financiare ale ICANN.

Măsurile propuse le-ar oferi guvernelor un control de facto asupra sistemului de nume de domenii al Internetului, punând astfel capăt abordării autonome şi independente a sistemului. Aceste noi sugestii par a fi o consecinţă logică a poziţiilor exprimate de către şeful Directoratului pentru Audiovizual, Media şi Internet – Gerard de Graaf – în cadrul întâlnirii ICANN din Singapore, iunie 2011.

Recentele documente de politică ale Comisiei Europene solicită un control guvernamental sporit şi prevăd o creştere a puterii guvernelor în următoarele 12 luni. Potrivit noilor politici, guvernele sunt notificate în legătură cu aplicaţiile primite de către ICANN pentru noi gTLD-uri (domenii generice de nivel superior), urmând ulterior să semaleze care dintre gTLD-urile propuse ridică probleme din punct de vedere al politicilor publice (“public policy concerns”). Ceea ce înseamnă că guvernele pot încerca să blocheze sau să cenzurere orice conţinut sau orice aplicant, după bunul plac, folosind acest argument al “public policy concerns”. Comitetul Consultativ Guvernamental (GAC) va putea să ridice obiecţii ulterior, în cadrul procesului de evaluare, de către ICANN, a gTLD-urilor propuse.

GAC nu are în momentul de faţă o autoritate legală în cadrul ICANN, dar, potrivit documentelor Comisiei Europene, ar urma să devină în curând un legiuitor care poate crea liste de cuvinte pe care niciun utilizator de Internet din lume nu l-ar putea înregistra ca gTLD. Membrii GAC ar trebui să poată solicita rezervarea sau blocarea de nume de domenii de nivel secundar sub noile gTLD-uri. Acest lucru ar urma să fie pus în practică prin crearea unei liste de cenzură, denumită în documentele Comisiei Europene “listă de referinţă care să fie folosită de către toţi operatorii de noi gTLD-uri şi de către ICANN”.

Milton Mueller, de la Internet Givernance Project, explică faptul că soarta noilor registre şi a noilor nume de domenii ar trebui să fie decisă de către utilizatori şi consumatori, şi nu de către o autoritate dominată de guverne şi de grupuri speciale de interese. “Noul Program pentru noi gTLD-uri este important întrucât numele de domenii reprezintă o formă de exprimare pe Internet. Orice politică prin care se reglementează crearea sau operarea noilor domenii în funcţie de numele lor sau de conţinutul pe care îl găzduiesc reprezintă, de facto, o formă de reglementare globală a conţinutului. Astfel, chiar şi indivizii care consideră că numele de domenii nu sunt chiar atât de importante trebuie să acorde atenţie lucrurilor care se petrec în acest spaţiu, mai ales în condiţiile în care blocarea şi eliminarea domeniilor devin o formă de intervenţie a statului tot mai des întâlnită”.

Al doilea document de politică al Comisiei Europene afectează negativ libertatea de exprimare prin introducerea de bariere economice inutile. Se propune, astfel, subordonarea auto-guvernării comunităţii Internet unui control ierarhic exercitat de către state, înlocuind politica ICANN privind gTLD-urile cu o nouă politică ce va permite guvernelor, prin intermediul GAC, să preia controlul complet asupra numelor de domenii de nivel superior cărora li se permite să existe.

Aceste documente ale Comisiei Europene nu au fost supuse consultării publice, ci au fost elaborate în secret, fiind lipsite, astfel, de legitimitate democratică. Intenţia Comisiei este de a semnala sau chiar implementa măsurile propuse până la finalul acestui an, în special în cadrul întâlnirii ICANN din octombrie, din Senegal.

Informaţii suplimentare:

European Commission calls for greater government control over Internet (Dot-nxt, 31.08.2011)
Analysis: EC policy papers on ICANN (Dot-nxt, 31.08.2011)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0   

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.