Comisarul Kroes ignoră problemele referitoare la neutralitatea Internetului?

  • Posted on: 4 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.2

Neelie Kroes, comisarul european responsabil pentru politici referitoare la Internet, a publicat recent un articol în ziarul francez Liberation, în care afirma că, deși este în favoarea unui Internet deschis și a posibilității de alegere, care ar trebui protejate, iar „consumatorii ar trebui să aibă fie liberi să facă propriile alegeri cu privire la abonamentele la Internet”, acest lucru „nu îi împiedică pe consumatori să opteze pentru oferte diferențiate, care implică acces limitat la Internet, pentru un preț care ar putea fi mai mic.”

Discuția a avut loc după ce Free, cel mai mare ISP-ist din Franța, a decis să impună o blocare implicită a reclamelor online în cadrul router-ului său FreeBox, punând într-o situație dificilă o serie de ISP-iști care depindeau de publicitatea online. Astfel de practici pot fi evitate prin legiferarea, la nivel european, a obligativității respectării principiului neutralității Internetului, ceea ce va asigura o concurență loială pe piață și va promova inovarea.

În punctul de vedere exprimat, Kroes a atras atenția asupra faptului că „utilizatorii nu ar trebui să uite că orice alegere are și consecințe. Dacă utilizatorii optează pentru blocarea publicității online sau pentru respectarea vieții private (astfel încât să nu fie monitorizate acțiunile online), acest lucru poate să însemne că nu vor obține acces gratuit la conținut. Internetul nu funcționează de unul singur. Rețeaua, conținutul și accesul la Internet – toate trebuie plătite de către cineva. Mulți operatori web mici există și funcționează grație unor modele de publicitate inovatoare. Există diverse modalități prin care consumatorii pot plăti pentru conținut, iar una dintre ele constă în vizionarea de reclame online înainte sau în timpul accesării conținutului. Companiile ar trebui să accepte faptul că diverși consumatori vor avea preferințe diverse și să creeze servicii relevante.”

Cu mai puțin de un an în urmă, în mai 2012, Kroes declara că: „Am văzut în ultimul timp că mii de oameni sunt dispuși să protesteze împotriva regulilor despre care cred că restrâng caracterul deschis și inovator al Internetului. Iar aceasta este o nouă voce politică puternică. Salut apariția aceastei voci, ca și forță de deschidere, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu tot ceea ce spune. Ne aflăm acum, cel mai probabil, într-o lume fără SOPA și fără ACTA. Și trebuie să găsim soluții pentru ca Internetul să fie un loc al libertății, deschiderii și inovării pentru toți cetățenii, nu doar pentru avangarda tehnologică.” Însă acum comisarul aduce în discuție argumentul „pieței libere”, în favoarea ofertelor diferențiate care nu vor face altceva decât să restricționeze piața deschisă a serviciilor online.

În ceea ce privește neutralitatea Internetului, consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a alege tipul de abonament Internet. Ceea ce înseamnă claritate, într-un limbaj ne-tehnic, în ceea ce privește vitezele reale de conectare în condiții normale, restricțiile impuse asupra traficului și o opțiune realistă de a trece la un serviciu „full”, fără restrictii, furnizat fie de către propriul operator, fie de către altul. Asigurarea posibilității de alegere a consumatorului poate însemna constrângeri pentru alții – în acest caz, obligația ca toți furnizorii de servicii Internet să ofere clienților o opțiune „full” accesibilă. Dar o astfel de opțiune ar trebui să conducă, de asemenea, la inovare și investiții din partea funrizorilor de Internet, cu beneficii pentru toți. Pregătesc o inițiativă a Comisiei care să asigure existența acestei alegeri eficiente a consumatorilor în Europa.

La Quatrature du Net has been quick in reacting and qualified Kroes’ opinion as a “shameless defence of operators”. “Net neutrality is not a question of market but, before anything else, a question of fundamental freedoms", stated Benjamin Sonntag, co-founder of La Quadrature du Net.

Organizația La Quadrature du Net a reacționat la aceste afirmații și a calificat punctul de vedere al comisarului Kroes ca fiind „o apărare nerușinată a operatorilor”. „Neutralitatea Internetului nu este o chestiune ce ține de piață, ci, înainte de orice altceva, o chestiune ce ține de libertățile fundamentale”, a afirmat Benjamin Sonntag, co-fondator al organizației.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.