Olanda: propunere legislativă privind neutralitatea Internetului

  • Posted on: 30 June 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.13

O vastă majoritate în Camera Reprezentanţilor din Parlamentul olandez a votat, în 22 iunie, în favoarea unei propuneri legislative menite să asigure păstrarea unui Internet deschis în Olanda. Conform acestei propuneri, furnizorilor de acces la Internet li se interzice să restricţioneze accesul utilizatorilor la anumite servicii sau să îi taxeze pentru un astfel de acces. În plus, o serie de alte prevederi au fost incluse pentru a îi proteja pe utilizatori faţă de posibilele acţiuni de deconectare sau de interceptare a comunicaţiilor care ar putea fi întreprinse de către furnizori. Olanda este prima ţară din Europa care discută, la nivelul Parlamentului, despre introducerea unor prevederi legale referitoare la neutralitatea Internetului. 

Neutralitatea Internetului înseamnă că furnizorii de servicii de Internet nu pot împiedica sau bloca diferite tipuri de aplicaţii sau conţinut online în reţelele lor. Recent, operatorul olandez KPN (fost monopolist pe piaţa telecom) a anunţat că intenţionează să taxeze utilizatorii de Internet pentru utilizarea de servicii inovatoare şi competitive de tipul telefoniei prin Internet (IPTV). Propunerea legislativă are ca scop tocmai împiedicarea unor astfel de practici,  însă permite furnizorilor să ia anumite măsuri în cazuri de congestionare a traficului sau în scopul asigurării securităţii reţelei, atât timp cât astfel de măsuri răspund intereselor utlizatorilor finali.
 
O altă propunere referitoare la conexiunile la Internet prevede că furnizorii de Internet pot deconecta utilizatorii doar în anumite circumstanţe clar delimitate şi reduse ca număr (la cererea abonatului, în cazul în care abonatul nu îşi îndeplineşte obligaţiile legate de plata facturilor, la expirarea contractului de furnizare de servicii, în cazul în care trebuie aplicate prevederi legale sau ordine judecătoreşti, în cazuri de forţă majoră sau circumstanţe neprevăzute). O a treia propunere este menită să îi împiedice pe furnizorii de Internet să folosească tehnologii de interceptare a comunicaţiilor, cum ar fi tehnologia “deep packet inspection”.
 
Toate aceste propuneri (disponibile în limba engleză aici) au fost lansate în Parlamentul olandez în cadrul procesului de implementare a cadrului european de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice. Pentru a intra în vigoare, propunerile vor trebui adoptate şi de către Senatul olandez.
 
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.