Activitățile de supraveghere desfășurate de către Marea Britanie au fost aduse în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului

  • Posted on: 11 October 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.19

Ca urmare a dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, organizațiile Open Rights Group, Big Brother Watch and English PEN, alături de„hacktivist”-ul și profesorul Constanze Kurz,  au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în numele tuturor utilizatorilor de Internet din Marea Britanie și Statele Unite, în legătură cu activitățile de supraveghere a Internetului desfășurate de către Marea Britanie

Contestatarii sunt de părere că programele extinse de supraveghere, de tipul Prism (programul Agenției pentru Securitate Națională din SUA) și Tempora (programul britanic) încalcă dreptul la viață privată prevăzut în articolul 8 al Convenției europene a drepturilor omului. Aceștia afirmă că legislația și practica din Marea Britanie nu garantează faptul că ingerințele în acest drept sunt proporționale și în conformitate cu standardele legale adecvate și publicate.

 „Dezvăluirile recente referitoare la faptul că guvernul interceptează, stochează și cercetează datele noastre de pe Internet i-au alarmat pe experți și pe utilizatorii de Internet. Se pare că guvernul a utilizat programul american PRISM pentru a accesa date privitoare la cetățeni britanici, stocate de către companii Internet din SUA. De asemenea, se pare că, prin propriul program Tempora, guvernul britanic interceptează date transmise prin intermediul cablurilor sub-oceanice care transportă peste tot în lume informații privind activitățile Internet din Marea Britanie și Uniunea Europeană și stochează și cercetează aceste date, chiar dacă este vorba de un e-mail sau un apel telefonic între doi cetățeni britanici sau europeni. Mai mult, Marea Britanie a acordat Agenției pentru Securitate Națională din SUA acces nelimitat la aceste date.Se pare că aceste practici au fost autorizate de către miniștii britanici pe bază de rutină, în secret. Mecanismele existente de control (Comisarul pentru interceptarea comunicațiilor, Comisarul pentru servicii de informații, Comisia parlamentară pentru securitate și informații și Tribunalul cu competențe de investigare) au eșuat. Legislația care ar trebui să asigure un echilibru între drepturile omului și interesele serviciilor de securitate este ineficientă”, arată aplicanții.

Inițial, aplicanții s-au adresat guvernului britanic, în data de 3 iulie 2013, anunțând faptul că urmau să inițieze o procedură de control judiciar. Guvernul i-a informat că trebuie să depună o plângere la Tribunalul cu competențe de investigare (care iau decizii în secret cu privire la plângerile referitoare la serviciile de informații). Dar, având în vedere faptul că în cazul Kennedy vs Marea Britanie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că aplicanții nu trebuie să depună o plângere la acest tribunal înainte de se putea adresa Curții de la Strasbourg, aplicanții au inițiat procedurile la CEDO, care va stabili dacă legislația britanică încalcă legislația internațională.

Aplicanții îi cer Curții să declare că practicile de supraveghere a Internetului desfășurate de către Marea Britanie sunt neproporționale și să oblige Marea Britanie să adopte practici de supraveghere a Internetului care să recunoască dreptul la viață privată.

Sunt necesare noi legi care să impună obligația ca activitățile de supraveghere să fie proporționale, a căror aplicare să fie controlată de autorități judiciare în cadrul unor proceduri publice și de către autorități de reglementare care au resurse și competențe adecvate și care să permită notificarea persoanelor afectate de activitățile de supraveghere.

Organizatorii au strâns 20 000 lire în mai puțin de 2 zile, pentru a acoperi cheltuielile de judecată, dar acceptă în continuare donații care vor fi utilizate pentru activități de conștientizare.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0