Creative Commons Global Summit (13-15 aprilie, Toronto) a evidențiat puterea Rețelei Globale și a lansat Certificatele CC

  • Posted on: 23 April 2018
  • By: Redacția ApTI

Vreo 400 și ceva de oameni s-au adunat la Creative Commons Global Summit în Toronto (13-15 aprilie 2018), iar Ryan Merkley (CEO Creative Commons) a spus că este cel mai mare summit CC de pînă acum și, în consecință, cel mai mare eveniment cu și despre Creative Commons.

Ce  i-a făcut pe acești profesori, cercetători, bibliotecari, oameni din guverne, activiști și creatori să participe la un eveniment organizat de CC? În primul rînd, faptul că de mult Creative Commons nu mai înseamnă doar o serie de 6 licențe deschise, create pentru a stimula creativitatea și diseminarea online. CC este acum un mediu în care se pot construi comunități, se pot organiza conferințe, se pot naște proiecte inovatoare.

CC => Global Network

Dacă anul trecut se puneau bazele Rețelei Globale CC, anul acesta la summit s-a vorbit despre cum se poate dezvolta rețeaua și, mai ales, cum pot participa membrii ei la activități la luarea deciziilor. De aceea, multe dintre cele 100 și ceva de sesiuni din cele 3 zile de conferință s-au axat pe planificarea pașilor următori ai rețelei.

(Fac o paranteză aici pentru a vă informa că puteți deveni membri individuali sau instituționali ai rețelei CC prin completarea unui formular de înscriere.)

Afiliații CC nu mai există, iar dacă erați înainte afiliați nu înseamnă că acum sunteți automat membri ai rețelei, ci trebuie să spuneți dacă vreți să deveniți sau, eventual, dacă nu doriți să vă mai implicați.

Pentru a deveni acum membri ai rețelei, nu trebuie să fiți înscriși în vreo organizație în prealabil, nu trebuie să aveți vreo funcție, nu trebuie să aveți studii de specialitate. Dacă sunteți însă membri ai unui asociații/instituții care devine membru instituțional al rețelei, asta nu vă împiedică să vă înregistrați și ca membri individuali.

Înainte de a completa formularul de care spun mai sus, trebuie să obțineți un CCID, adică un cont cu ajutorul căruia vă veți loga oriunde e nevoie de acest lucru pe site-ul CC. Cînd completați formularul, vi se va cere o motivație a candidaturii și trebuie să alegeți două persoane (vouchers) care vă știu cît de cît și care sunt deja membri (evident, mă puteți alege și pe mine din listă). Apoi așteptați și veți primi la un moment dat un e-mail de confirmare a statutului de membru.

Global Network => Chapters

După ce se va ajunge la o bază rezonabilă de membri din fiecare țară, CC îi va pune în legătură unii cu alții pe membrii din aceeași țară, pentru ca aceștia să formeze un Chapter (o rețea națională). Chapter-ul își va alege un șef (acesta poate fi membru individual sau membru al unei organizații care e deja membră a rețelei), eventual un logo și-și va construi (sau va continua să folosescă) un site de tipul ro.creativecommons.org (sau cu un alt URL). Membrii Chapter-ului se vor întîlni cînd vor dori, vor comunica și vor colabora și vor avea independență aproape deplină față de Rețeaua Globală.

Este important aici de precizat că unele activități din cadrul rețelei naționale nu vor fi permise decît cu acordul CC HQ (Headquarters) și numele, marca și sigla CC pot fi folosite numai cu acordul HQ. Este un mod de lucru care este deja cunoscut de afiliații vechi, iar aceștia beneficiau în trecut și de unele conferințe regionale, organizate și finanțate total sau parțial de CC.

CC => Atestări și certificate de traineri

La summit-ul de anul trecut, a fost anunțat programul de certificare, iar pînă la summit-ul de anul acesta s-a desfășurat o sesiune de curs online de test. Din 2018, programele de certificare se deschid tuturor. Pentru moment, există două tipuri de certificate - pentru profesori și pentru bibliotecari, două sesiuni de cursuri - una începe în iulie, alta în octombrie și un preț redus - 300 de dolari.

Iată unde intervine partea interesantă: cei care vor face unul dintre aceste cursuri și vor dori apoi să parcurgă și cursul pentru traineri vor fi scutiți de taxa celui din urmă. Trainerii acreditați vor putea apoi preda cursurile pe care și ei le-au parcurs inițial și vor fi remunerați de către CC pentru acest lucru. Aceste cursuri pe care le vor preda trainerii autorizați vor putea fi desfășurate doar într-un mediu organizat instituțional în Chapter-ul țării respective, pe baza unei programe aprobate de CC. Suportul de curs va conține materialele pe care CC le va pune la dispoziție, dar trainerii sunt încurajați să vină cu exemple proprii, studii de caz adaptate la specificul național, jocuri, exerciții etc.

Înscrieți-vă la cursurile de certificare cît mai sunt locuri libere.

CC => Mai mult decît licențe în mai multe limbi

Încă de cînd am început să colaborez cu CC ca Translation Assistant, a existat o dorință de a deschide licențele internaționale 4.0 către întreaga lume și mai ales către zonele îndepărtate ale Terrei. Spre deosebire de licențele 3.0, cele din versiunea nouă nu mai sunt adaptate la specificul legal din fiecare țară (nu mai sunt “ported”) și nu mai țin de anumite jurisdicții, ci sunt traduceri la nivel lingvistic. Iată în cîte limbi au fost traduse pînă acum licențele 4.0 și care este stadiul pentru alte limbi.

La summit, s-a desfășurat pentru prima oară o sesiune dedicată exclusiv traducerilor. Un Translation Working Group ar putea fi format din foști afiliați și actuali membri CC, dar și din oricine este interesat să traducă conținut produs de CC, pentru CC sau de membri și/sau fani CC. Traducerea licențelor va rămîne un proces semi-închis, deoarece necesită o mică echipă voluntară (foarte rar plătită), formată din cel puțin un avocat / jurist și un lingvist / traducător. Pentru mai multe detalii, iată prezentarea care explică la un moment dat întreg procesul de traducere a licențelor 4.0 internaționale:

În cadrul discuției, am constatat că, de fapt, utilizatorii sunt interesați în primul rînd de traducerea sumarului licențelor (deeds), nu și de textul integral al lor, deoarece limbajul în versiunea lungă este presărat cu jargon juridic și este înțeles doar de o mică elită.

În schimb, oamenii sunt interesați să traducă, printre altele:

  • site-ul CreativeCommons.org;
  • blog-ul CC (sau părți din el, în funcție de țară);
  • broșuri, postere și alte materiale destinate imprimării;
  • elemente vizuale pentru mediul online;
  • videoclipuri educaționale sau de promovare.

În discuțiile post-summit, vom pune la punct unele proceduri și vom stabili instrumente online în așa fel încît oricine să se poată implica ușor în orice efort e traducere, indiferent de locul în care trăiește. Pînă atunci, paginile Wiki rămîn un punct de pornire pentru îndrăzneții care doresc să se implice în traducerile licențelor.

CC Summit => Colecție de notițe, prezentări și înregistrări video utile

În anii trecuți, la fiecare sesiune exista o persoană care lua notițe, dar apoi era greu să găsești fișierul respectiv sau să dai de urma persoanei, pentru a-i cere notițele. Anul acesta, organizatorii s-au gîndit la un mod ceva mai organizat. Astfel, notițele și, acolo unde este cazul, prezentările, sunt accesibile prin link-urile de la finalul descrierii fiecărei sesiuni, la https://ccglobalsummit2018.sched.com/.

De exemplu, dacă veți avea răbdare să parcurgeți descrierea sesiunii despre Translation Working Group, veți vedea link-ul spre fișierul Google Docs unde au fost notate cele mai importante idei și au fost inserate cîteva grafice.

În plus, puteți urmări înregistrările video cu momentele de deschidere și închidere și keynote speech-urile pe canalul Youtube al organizației și aveți la dispoziție cîteva albume foto cu pozele realizate de Sebastiaan ter Burg. Nu în ultimul rînd, iată un clip de sinteză al ceor 3 zile de summit din Toronto:

Oficial, cele două scopuri ale summit-ului din acest an au fost:

  1. Înțelegerea comunității CC și a structurii rețelei
  2. Folosirea puterii rețelei prin participare care să încurajeze diversitatea și includerea tuturor, prin obiective comune, colaborare și comunicare.

De aceea, nu-i de mirare că mare parte din sesiune au fost dedicate explicațiilor, stabilirii unor prime contacte și realizării unor planuri care să fie puse în aplicare pînă la summit-ul din 2019, din Lisabona.

Dar destul cu teoria, am o întrebare pentru tine: cum dorești să te implici? Oare te poate convinge o bursă CC să faci asta?


(Foto: Sebastiaan terg Burg, CC BY)

::: Articol de George Hari Popescu, preluat de la Cyberculture.ro, CC BY-SA :::


 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.