Condițiile de utilizare ale Microsoft – o jumătate de pas înainte

  • Posted on: 25 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.8

O adevărată furtună mediatică s-a stârnit acum câteva săptămâni, atunci când s-a aflat că Microsoft se folosește de dreptul pe care și-l conferă, în Condițiile de utilizare, de a căuta prin mesajele Hotmail ale utilizatorilor săi. Ca urmare a acestor reacții, Microsoft a decis să își schimbe Condițiile de utilizare. În viitor, atunci când compania va primi informații potrivit cărora serviciile sale sunt utilizate pentru „a face comerț cu proprietate fizică sau intelectuală furată”, „nu va face verificări în conținutul privat al clientului”. Un pas în direcția corectă, cu siguranță. În plus, Microsoft își asumă angajamentul de a coopera cu organizațiile Center for Democracy and Technology și Electronic Frontier Foundation pentru a „crea un echilibru în contextul altor circumstanțe care implică, pe de o parte, interesele consumatorilor cu privire la protecția vieții private, și, pe de altă parte, protejarea indivizilor și securitatea serviciilor Internet pe care le folosesc”.

Însă Condițiile de utilizare existente rămân în vigoare, urmând să fie actualizate la un moment dat „pe parcursul lunilor următoare”. Astfel, sunt aplicabile atât regulile vechi, cât și cele noi. În plus, rămâne valabilă și principala problemă legată de drepturile complet imprevizibile și extinse pe care Microsoft și le conferă. Spre exemplu, „în cazul în care luăm măsuri împotriva dumneavoastră ca urmare a încălcării acestui acord, putem șterge permanent sau puteți pierde permanent o parte din sau întregul conținut stocat în cadrul acestui serviciu și/sau putem anula serviciile în întregime. Datele șterse pot fi irecuperabile.” Faptul că Microsoft ia măsuri împotriva unuia dintre utilizatorii săi nu înseamnă că că acest utilizator se face vinovat de ceva, ci pur și simplu că Microsoft a decis să ia măsuri împotriva sa. Cu alte cuvinte, pot face tot ce vor, atunci când vor. Microsoft subliniază totuși că existența acestui drept nu este totuna cu utilizarea sa și pretinde că prin folosirea acestor puteri are în vedere protecția utilizatorilor săi.

Ce ar putea determina Microsoft să ia măsuri împotriva unui utilizator? Exprimarea unei blasfemii reprezintă o încălcare a Codului de conduită al Microsoft. Vulgaritatea este și ea o încălcare a Codului. Includerea sau crearea de legături web către conținut protejat prin drepturi de proprietate intelectuală este o încălcare a Codului (crearea de legături web către serviciul Bing de căutare de imagini, spre exemplu, ar reprezenta, în principiu, o încălcare propriu-zisă a Condițiilor de utilizare ale Microsoft. Microsoft se folosește, pentru serviciul său, de o excepție pentru „utilizare echitabilă” în cazul dreptului de autor, dar nu oferă aceeași flexibilitate și utilizatorilor săi.) Și, bineînțeles, orice imagine sau orice legătură către o imagine a lui Donald Duck ar intra în categoria „nuditate a unor forme ne-umane, precum desene animate, artă fantezistă sau benzi desenate”

În termeni simpli, evitarea încălcării Condițiilor de utilizare ale Microsoft este extrem de dificilă, întrucât aceste Condiții sunt scrise în așa fel încât să permită Microsoft să facă aproape orice vrea. În cazul unei încălcări – sau chiar și fără să existe o astfel de încălcare – „Microsoft își rezervă dreptul, la discreția sa exclusivă, și fără nicio obligație în acest sens, de a verifica și elimina servicii și conținut create de utilizatori, fără o notificare, și de a șterge conținut și conturi de utilizator.”

Această abordare reprezintă un standard dublu. Pe de o parte, Condițiile de utilizare ale Microsoft îi permit în mod clar să acționeze după bunul său plac. Pe de altă parte, ca membru al Global Network Initiative (GNI), Microsoft își asumă angajamentul de a „respecta și proteja libertatea de exprimare a utilizatorilor săi, încercând să evite sau să minimizeze impactul restricțiilor guvernamentale asupra libertății de exprimare, inclusiv restricțiile privind informațiile disponibile utilizatorilor și oportunitățile utilizatorilor de a crea și comunica idei și informații, indiferent de frontiere sau de mijloacele de comunicare”. Guvernele nu pot impune restricții ...dar noi putem.

Microsoft nu este o excepție în acest context. Yahoo (alt membru al GNI) își permite, ca parte a Condițiilor de utilizare aferente „Free Local Website”, să „elimine orice conținut din cadrul serviciului, pentru orice motiv, inclusiv, dar fără a se limita la acesta, în cazul în care consideră că ați încălcat Condițiile de utilizare sau ați acționat contrar literei sau spiritului Condițiilor de utilizare”.

În ultimii ani, EDRi a avut nenumărate discuții cu Microsoft și GNI despre atitudinea inconsecventă și despre efectele negative ale acestei atitudini asupra credibilității lor atunci când interacționează cu guvernele. Recunoașterea publică, de către Microsoft, a faptului că încearcă să își îmbunătățească propriile Condiții de utilizare reprezintă o primă mișcare pozitivă din partea unui jucător major de pe piață. Faptul că își asumă angajamentul de a lucra cu organizațiile Center for Democracy and Technology și Electronic Frontier Foundation pentru a îmbunătăți situația existentă reprezintă un semn că această inițiativă ar putea reprezenta o schimbare de abordare la nivelul industriei. Să sperăm că așa este.

Informații suplimentare:

(Articol de Joe McNamee – EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.