conditii de utilizare

Condițiile de utilizare ale Microsoft – o jumătate de pas înainte

  • Posted on: 25 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.8

O adevărată furtună mediatică s-a stârnit acum câteva săptămâni, atunci când s-a aflat că Microsoft se folosește de dreptul pe care și-l conferă, în Condițiile de utilizare, de a căuta prin mesajele Hotmail ale utilizatorilor săi. Ca urmare a acestor reacții, Microsoft a decis să își schimbe Condițiile de utilizare. În viitor, atunci când compania va primi informații potrivit cărora serviciile sale sunt utilizate pentru „a face comerț cu proprietate fizică sau intelectuală furată”, „nu va face verificări în conținutul privat al clientului”. Un pas în direcția corectă, cu siguranță. În plus, Microsoft își asumă angajamentul de a coopera cu organizațiile Center for Democracy and Technology și Electronic Frontier Foundation pentru a „crea un echilibru în contextul altor circumstanțe care implică, pe de o parte, interesele consumatorilor cu privire la protecția vieții private, și, pe de altă parte, protejarea indivizilor și securitatea serviciilor Internet pe care le folosesc”.

Însă Condițiile de utilizare existente rămân în vigoare, urmând să fie actualizate la un moment dat „pe parcursul lunilor următoare”. Astfel, sunt aplicabile atât regulile vechi, cât și cele noi. În plus, rămâne valabilă și principala problemă legată de drepturile complet imprevizibile și extinse pe care Microsoft și le conferă. Spre exemplu, „în cazul în care luăm măsuri împotriva dumneavoastră ca urmare a încălcării acestui acord, putem șterge permanent sau puteți pierde permanent o parte din sau întregul conținut stocat în cadrul acestui serviciu și/sau putem anula serviciile în întregime. Datele șterse pot fi irecuperabile.” Faptul că Microsoft ia măsuri împotriva unuia dintre utilizatorii săi nu înseamnă că că acest utilizator se face vinovat de ceva, ci pur și simplu că Microsoft a decis să ia măsuri împotriva sa. Cu alte cuvinte, pot face tot ce vor, atunci când vor. Microsoft subliniază totuși că existența acestui drept nu este totuna cu utilizarea sa și pretinde că prin folosirea acestor puteri are în vedere protecția utilizatorilor săi.

Modificarea Condițiilor de utilizare ale Google: „sisteme automate vă analizează conținutul”

  • Posted on: 25 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.8

Într-o actualizare a Condițiilor de utilizare arefente Gmail, Google a clarificat faptul că toate e-mailurile primite sau trimise de utilizatorii său sunt scanate de un software automat. Vorbind despre această decizie, un purtător de cuvânt al Google a declarat: „Vrem ca politicile noastre să fie simple și ușor de înțeles pentru utilizatorii noștri. Aceste modificări vor aduce mai multă claritate și au la bază reacțiile primite de-a lungul ultimelor câteva luni.” În noile Condiții de utilizare se arată că:

„Sistemele noastre automate analizează conținutul (inclusiv e-mailuri) pentru a vă oferi produse relevante, cum ar fi rezultate personalizate pentru căutările efectuate, publicitate adaptată și detectare a spamului și malware-ului. Această analiză are loc pe măsură ce conținutul este trimis și primit, precum și atunci când este stocat.”