[Newsletter #4]: Drepturi digitale: Viziunea Comisiei Europene pentru copyright va schimba Internetul. În rău. Mult mai rău.

  • Posted on: 10 October 2016
  • By: Alinax
Acesta este newsletter lunar al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), în care ne propunem să te ținem la curent cu ce e nou pe frontul drepturilor digitale. Primești noutăți despre libertatea Internetului și despre drepturile digitale pentru că te-ai abonat sau ești în contact cu noi.
 
Avem astăzi pentru tine:
  1. Răspunsul ApTI la adresa ORDA privind propunerea CE de revizuire a legislației drepturilor de autor
  2. Follow-up la consultarea europeană privind neutralitatea Internetului
  3. Ziua dreptului de a ști, ediția SII Analytics
  4. S-a relansat nuvasuparati.info, un portal pentru acces la informații publice
 
1. Nouă propunere europeană cu privire la copyright face paşi înapoi în timp
ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) ne-a solicitat o opinie privind reforma drepturilor de autor la nivel european. Credem că propunerea prezintă un pericol real, mai ales prin posibilitatea introducerii taxei pe link, care este împotriva răspândirii libere a informaţiei.
Aici un articol de analiză şi documentul de poziţie trimis de APTI.
 
2. Jumătate de milion de europeni - activiști pro-neutralitatea netului
 
Lunile iunie și iulie au fost febrile pentru cei care apără drepturile digitale, printre care și ApTI. Peste 500 de mii de europeni s-au exprimat prin comentarii asupra noului Ghid al BEREC (board-ul autorităților europene de reglementare în telecomunicații). În 30 august a apărut noul ghid BEREC. Activarea a avut succes, iar BEREC a decis favorabil utilizatorilor în privința serviciilor specializate, zero rating applications și managementul traficului. Citiți aici un sumar al campaniei și al noului ghid.
 
3. Ziua dreptului de a şti - SII Analytics
Cu ocazia zilei internaţionale a dreptului de a şti, am scris un articol despre noul portal NuVaSupati.info, dar şi despre subiectul fierbinte al verii: pe ce vrea SRI să cheltuiască 25 de milioane de euro? Pe un meta-search engine care să caute în multiple baze de date de la diverse instituţii informaţii despre oricine. Noi vrem să ştim anumite lucruri, cum ar fi numărul proiectului SII Analytics şi codul SMIS, cererea de finanţare şi alte detalii.
Citiţi care e situaţia aici.
 
 
 
4. NuVaSuparati.info scurtează drumul spre informații publice
 
Conform legii 544/2010, orice cetățean are dreptul să solicite informații și să primească răspuns de la orice instituție finanțată din bani publici. NuVăSupărați.info te ajută să faci solicitări de acces la informații online și publică atât întrebările, cât și răspunsurile, în beneficiul altor utilizatori. 
 
Trimiți solicitarea site-ului, care o trimite mai departe și în momentul când vine răspunsul, se publică pe site în beneficiul tuturor utilizatorilor. 
 
Site-ul s-a relansat pe 28.09.2016, în ziua dreptului de a şti.
Aruncă un ochi! nuvasuparati.info
 
 
Despre noi:
 
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă, prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viata privată sunt respectate și garantate.
 
Acest mesaj este licențiat sub Creative Commons Attribution 4.0. Vedeți întregul text al licenței la https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.
 
Mai multe informații despre ApTI și membrii săi la: https://www.apti.ro
 
- Informații despre abonare și dezabonare
Abonare prin e-mail
nu contează subiectul și conținutul email-ului
Vei primi un email automat care îți va cere să-ți confirmi cererea de abonare.
Dezabonare prin e-mail
nu contează subiectul și conținutul email-ului
Vei primi un email automat care îți va cere să-ți confirmi cererea de dezabonare.
 
- Alte informații
Pentru orice alte informații, vă rugăm să ne contactați la info@apti.ro.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.