Comunicat de presă: cum votează parlamentarii cu privire la drepturile civile digitale

  • Posted on: 21 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) a lansat o inițiativă menită să evidenţieze modul în care parlamentarii români îşi exprimă votul cu privire la iniţiativele legislative cu efect asupra drepturilor civile digitale (libertate de exprimare, dreptul la viaţă privată în era digitală, open copyright).

Inițiativa se bazează pe o colaborare cu site-ul www.hartapoliticii.ro, care deja colectează de patru ani date despre politicienii români. Harta Politicii este o platformă open source, fondată de Octavian Costache, care îşi propune să creeze o colecţie unitară şi centralizată de date despre activitatea parlamentarilor români din prezent şi trecut, inclusiv voturile exprimate de către aceştia în Parlament. Folosind aceste date în cadrul site-ului este posibilă marcarea (tagging) voturilor asupra proiectelor de lege şi propunerilor legislative ca fiind pentru sau contra unei anumite poziţii (sau orientări).
 
ApTi a identificat pe Harta Politicii proiectele de lege şi propunerile legislative care au efect asupra drepturilor civile digitale şi a marcat fiecare vot ca fiind pro sau contra acestor drepturi.  Ca urmare a marcării voturilor se realizează automat un clasament al parlamentarilor în funcţie de modul în care aceştia şi-au exprimat votul cu privire la drepturile civile digitale. 
 
În topul clasamentului pentru  Senat, 12 senatori au votat pentru drepturi civile digitale în patru din totalul de şase iniţiative legislative identificate în perioada 15 -31 ianuarie 2012; printre aceştia se numără: Laurenţiu Florian Coca şi Ioan Mang, ambii cu niciun vot contra (acesta poate însemna fie absenţă, fie abţinere de la vot); Radu Cătălin Mardare, Sorin Constantin Lazăr, Mihăiţă Găină – cu un vot contra drepturilor civile digitale. 
 
La Camera Deputaţilor, din totalul de cinci iniţiative legislative relevante, clasamentul arată un număr de 52 de deputaţi care și-au exprimat trei voturi pentru drepturi civile digitale; printre aceştia se numără: Anghel Stanciu – cu niciun vot contra; Şerban Răzvan Mustea, Petru Movilă, Iusein Ibram, Ioan Holdiş, Cornelia Brânduşa Novac, Claudia Boghicevici şi Alin Augustin Florin Popoviciu, fiecare cu câte un vot contra drepturilor civile digitale.
 
Iniţiativele legislative identificate şi marcate vizează aspecte precum: colectarea datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice de tip prepay, blocarea site-urilor web, colectarea de date biometrice ale cetăţenilor şi includerea acestora în documente de identitate, accesul la informaţii publice, protecţia datelor cu caracter personal, stocarea datelor de trafic şi de localizare a utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice. Detalii despre respectivele iniţiative legislative şi despre justificarea marcării sunt prezentate într-un document explicativ.
 
Menţionăm că acest clasament nu este exhaustiv, pentru că unele dintre iniţiativele legislative au fost votate prin ridicare de mână, fiind imposibil de inclus în acest sistem. Astfel se explică şi de ce anumite proiecte de lege sau propuneri legislative apar numai la o cameră.
 
ApTI va continua această acţiune atât până la finalul prezentei legislaturi (Ieea ce înseamnă că prezentul clasament va putea suferi modificări), cât şi pentru legislatura viitoare şi va afişa public rezultatele, inclusiv pe pagina sa de Internet.
 
“Platforma oferită de hartapoliticii.ro este în acest moment cea mai uşoară modalitate de a alcătui un score card pentru parlamentarii români şi sunt foarte încântat că ApTI a profitat de această oportunitate pentru a face o statistică foarte interesantă legată de probleme pe care ei le monitorizează cu atenţie. 
 
Sper ca această colaborare să dovedească cât de uşor este acum să alcătuim astfel de statistici şi să motiveze şi alte organizații non-guvernamentale, ziare sau bloggeri să alcătuiască şi alte astfel de score card-uri.” a declarat Octavian Costache, iniţiatorul hartapoliticii.ro.
 
“Faptul că ApTI a ales hartapoliticii.ro este un testament că efortul nostru de patru ani la implementarea acestei platforme nu a fost în zadar. Înţelegerea procesului parlamentar este un element esenţial în democraţia participativă şi echipa hărţii politicii este entuziasmată să vadă că din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg acest lucru.
 
Sunt convins că aceasta este doar prima colaborare de acest gen şi echipa proiectului hartapoliticii.ro va continua să ofere suportul şi să urmărească parteneriate şi cu alte organizaţii pentru a acoperi cât mai bine spectrul de probleme care privesc cetăţenii români pentru a înţelege cât mai clar cât de bine ne reprezintă parlamentarii pe care i-am ales prin felul în care votează, nu doar prin ceea ce promit.” concluzionează Octavian.
 
”Ne încântă ideea de a folosi un sistem liber bazat pe re-utilizarea informaţiilor publice pentru a încerca să conştientizăm atât publicul general, cât şi parlamentarii cu privire la faptul că fiecare vot contează şi că nouă ne pasă votul lor. Dezbaterea de la începutul anului legată de ACTA, ca şi protestele publice, ne arată că este un segment activ al populaţiei României căruia îi pasă de modul cum sunt respectate drepturile fundamentale pe Internet. În special acestora vrem să le punem la dispoziţie un mecanism prin care să afle ce fac cei pe care i-au ales.” a declarat Bogdan Manolea, director executiv ApTI.
 
Tot Bogdan concluzionează cu privire la reuşita proiectului: ”Partea bună ce a rezultat în urma iniţiativei este că ne dăm seama că votul nu depinde doar de orientarea politică. Dacă ar fi fost aşa, ar fi trebuit să avem la egalitate pe locul 1 sau 2 toţi membrii unui anume partid. Ori rezultatul ne arată un clasament mai diferenţiat decât am fi putut crede la începutul iniţiativei. Partea proastă este că niciunul dintre cei aflaţi pe primele locuri nu s-au evidenţiat printr-un discurs public în favoarea drepturilor civile digitale, deci sunt unele semne de întrebare referitoare la informaţiile pe care parlamentarii le ştiu atunci când votează un act normativ.”
 
În perioada următoare Parlamentul României va lua în discuţie şi alte proiecte de lege importante pentru drepturile fundamentale pe Internet: legea pentru păstrarea datelor de trafic, o lege care permite menţinerea blocării prin ISP a site-urilor pornografice adulte sau chiar legea de ratificare a ACTA. 
 
Mesajul nostru pentru parlamentari este simplu și clar: Ne pasă cum votaţi.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.